AM i HDZ: Općina Klana talac je nesposobne vlasti

Autor: Marina Pauletić 21.11.2022

hdz_klana-97510

Manjak u proračunu iznosi gotovo tri milijuna kuna, što predstavlja povećanje minusa od gotovo pola milijuna kuna u samo devet mjeseci.

Klana – Na današnjoj konferenciji za novinare, Marijan Zubalj i Sanja Sušnik iz HDZ-a te Igor Iskra iz Akcije mladih, iznijeli su svoje stavove i mišljenja koji se tiču upravljanja općinom Klana na čelu koje se trenutno nalaze načelnica Željka Šarčević i njezina koalicija PGS-SDP.

„Nakon gotovo dvije godine negiranja stvarnosti i upozorenja oporbenih vijećnika, načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić i njezina koalicija PGS-SDP napokon su morali priznati kako su svojim neodgovornim vođenjem općinskih financija doveli Općinu Klana u katastrofalnu financijsku situaciju. Na dan 30. rujna 2022.godine utvrđen je manjak u Proračunu Općine Klana u iznosu od 2.959.106,73 kuna, što predstavlja povećanje minusa od 476.114,30 kuna u samo devet mjeseci (od kraja 2021. godine). Procjenom poslovanja na temelju Odluke o sukcesivnom pokriću manjka iz prethodnog razdoblja u proračunu Općine Klana u razdoblju za 2023. – 2025.godine, koja se trenutno nalazi na Javnom savjetovanju, očekuje se da će manjak u općinskom proračunu na kraju 2022.godine iznositi čak 3.300.000,00 kuna“, kazao je Marijan Zubalj iz HDZ-a.

„Nažalost, predložene 2. Izmjene i dopune Proračuna za 2022.godinu vrlo jasno pokazuju da niti načelnica Šarčević Grgić, koja je predložila te izmjene, niti vladajuća koalicija PGS-SDP, koja će te izmjene izvjesno podržati, ne shvaćaju ozbiljnost situacije. U prethodnoj se godini trošilo „šakom i kapom“, no posebno zabrinjava i činjenica da se unutar predviđenih proračunskih stavki novac koristio na reprezentacije, noćenja s doručcima i hotelske smještaj, a čak 120 tisuća kuna utrošeno je na održavanje i nabavu dekorativne javne rasvjete. Pritom su se, u organizacijskom smislu, načelnica i njezin tim prvenstveno vodili subjektivnim i osobnim preferencijama, bez osluškivanja i uvažavanja želja i zahtjeva mještana općine Klana“, naveo je Igor Iskra iz Akcije mladih.

„Svi pokušaji bilo kakvog gospodarskog, turističkog ili nekog drugog oblika razvoja općine u proteklih su nekoliko godina provođeni stihijski i bez jasne strategije. To se, nažalost, najbolje vidi u kontinuiranom porastu proračunskog manjka i netransparentnom dodjeljivanju proračunskih sredstava, što je potvrdila i Državna revizija u svom izvještaju iz listopada 2020. godine. Pritom je važno napomenuti da je klanjska vojarna, lokacija s najvećim razvojnim potencijalom, već godinama „zaključana“ u nizu unaprijed propalih projekata županijskog SDP-a koji se planiraju i na koje se općinska sredstva troše (samo u ovoj godini 40 tisuća kuna za projektna rješenja) bez dogovora i konzultacije s općinskim vijećem Općine Klana“, nastavio je dalje Iskra.

„Također, turizam je, kao grana s velikim razvojnim potencijalom u našoj općini, u potpunosti zanemaren, a brojni privatni iznjamljivači nemaju nikakvu potporu i podršku Općine. Vrhunac nebrige i izbjegavanja odgovornosti postignut je kada je vladajuća koalicija PGS-SDP, bez ikakve analize ili strateškog dokumenta, ovoga ljeta u potpunosti predala upravljanje našim turističkim resursima Gradu Kastvu kroz osnivanje zajedničke turističke zajednice. Plodovi nerada i nebrige već se vide - Općina Klana jedini je partner u projektu Rijeka Outdoor (od ukupno devet gradova i općina), koji u narednim mjesecima nema niti jedan planirani turistički projekt“, dodala je Sanja Sušnik iz HDZ-a.

„Usprkos svemu, načelnica Šarčević Grgić je prije nekoliko dana predložila proračun za 2023. godinu koji se ni po čemu ne razlikuje od prethodnih i kojim se niti približno neće riješiti gorući problemi našeg kraja- sve slabija razina komunalnih usluga, problem sustava oborinskih voda ili pak nevjerojatna činjenica da u 21. stoljeću mještani naselja Lisac nemaju stabilan i pouzdan priključak na internet. Komunalna problematika, sigurnost u prometu, dječji sadržaj, bolje održavanje infrastrukture te rješavanje imovinskopravnih odnosa za gradnju nogostupa do Strmašćice samo su neki od problema s kojima se načelnica Šarčević Grgić ne bavi, a primjetan je i potpuni izostanak korektne i pravovremene komunikacije prema oporbenim vijećnicima i, što je još važnije, mještanima općine Klana“, navodila je dalje Sušnik.

„Ali arogancija i nekritičnost vladajućih otišla je i korak dalje - u pripremi je i nova odluka o komunalnoj naknadi kojom bi se vrijednost boda sa sadašnjih 3.6 kuna/ m2 povećala na 5,88 kn/m2, što za vlasnike prostora tlocrtne površine 100 m2 znači godišnje povećanje naknade od čak 228kn. Umjesto da u ovako teškim trenucima za Općinu Klana načelnica Šarčević Grgić i koalicija PGS-SDP stegnu općinski remen, odlučili su tim istim remenom udariti po leđima mještana kako bi iz njihovih džepova namirili svoju nesposobnost i financijsku neodgovornost“, navela je Sušnik.

„Iz svega navedenog jasno je kako je općina Klana talac neodogovorne općinske vlasti koja godinama ignorira savjete i primjedbe oporbenih vijećnika, ali i svojih mještana. Kao oporbeni vijećnici i dalje ćemo amandmanima na proračun, prijedlozima odluka i kontinuiranim podnošenjem zathjeva za pristup informacijama činiti sve što je u našoj moći da usporimo financijsko i drugo propadanje naše općine. Međutim, očekujemo istu razinu odgovornosti i zalaganja i od vijećnika iz koalicije PGS-SDP, koji jedini mogu zaustaviti ove negativne procese. Dosta je skrivanja iza odluka županijskih i nacionalnih tijela i projekata koji služe samo za „šminkanje“ Općine- preuzmimo odgovornost za Općinu iz ruku načelnice koja već šestu godinu financijski i razvojno uništava naš kraj“, zaključio je Igor Iskra.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...