Besplatnim izletima na Ruti Frankopana obilježen Međunarodni dan turizma

Autor: Nikola Cvjetović 29.09.2023

ruta_frankopana_-_medjunarodni_dan_turizma_-_pgz_-_izleti Foto PGŽ

Pod okriljem UNWTO-a, 27. rujna obilježava se Svjetski dan turizma sa svrhom razvijanja svijesti o važnosti koju turizam ima za međunarodnu zajednicu te na koji način utječe na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti diljem svijeta.

Rijeka - Povodom Svjetskog dana turizma Primorsko-goranska županija organizirala je dva besplatna izleta Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana na području Gorskog kotara i Vinodola.

Domaćini iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Brodu na Kupi izletnicima su priredili toplu dobrodošlicu. Interpretatorica baštine Klara Bukovac upoznala ih je s temom i sadržajem interpretacijskog centra dok ih je ravnateljica Muzeja Željka Modrić Surina provela stalnim postavom “Divljina s pogledom na more”. Izletnici su se potom uputili u Brod Moravice gdje su ih domaćini, Mario Šutej, načelnik Općine Brod Moravice, Dražen Brajdić, predsjednik Etno udruge Turanj i Davor Delač, predsjednik Planinarskog društva Vršak proveli zavičajnim zbirkama. Uslijedio je posjet posjetiteljskom i interpretacijskom centru u dvorcu Nova Kraljevica uz nastup KUD-a Lanterna.

Na Vinodolskoj ruti, suradnica za program Putovima Frankopana Sandra Polić Živković predstavila je povijest obitelji Frankopan te projekt koji je Primorsko-goranska županija provela sa svojih 12 partnera. U Grobniku je izletnike primila načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, direktorica TZ Općine Čavle Rea Čargonja te interpretator kulturne baštine Marijan Zidarić, a obišli su vidikovac, kaštel i interpretacijski centar uz degustaciju autohtonih proizvoda. U obilasku driveničkim kaštelom, prezentirana im je bogata povijest ovog kaštela, ali i legenda o njegovoj obrani. Glavni dio vinodolskog programa održao se u Bribiru.

Kreatorice Dilajla Pavletić i Jelena Franjković prezentirale su digitalnu aplikaciju „Šetnja Bribirom“ te povele sve posjetitelje kroz igru. S početnom točkom iz centra Bribira put je potom vodio prema kuli Turan gdje je udruga Ordo Sancti Viti prezentirala streljaštvo, a zainteresirani imali priliku okušati se u ovoj vještini. Izlet je zaokružen nastupom Bribirskih tamburaša.

Pod okriljem UNWTO-a, 27. rujna obilježava se Svjetski dan turizma sa svrhom razvijanja svijesti o važnosti koju turizam ima za međunarodnu zajednicu te na koji način utječe na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti diljem svijeta.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...