Bojan Kurelić i Tamara Smokvina najavili inicijativu za osnivanje mjesnih odbora u Općini Viškovo

Autor: Marina Pauletić 22.04.2024

tamara_smokvina_bojan_kurelic-94381

U Općini Viškovo postoji samo jedan mjesni odbor.

Viškovo - Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji predstavnici Akcije mladih i Kvarnerske inicijative – regionalne platforme, Bojan Kurelić i Tamara Smokvina najavili su pokretanje inicijative za osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo

- Općina Viškovo brojem stanovnika daleko je najveća općina u Republici Hrvatskoj. Taj snažan rast broja stanovnika nažalost nije pratio razvoj komunalne i društvene infrastrukture na području općine pa tako Općina Viškovo je općina u kojoj većina građana nema kanalizaciju, plin, dovoljan pritisak vode ili napon struje. Općina smo u kojoj nemamo dovoljno mjesta za našu djecu u vrtiću i školi niti naši najmlađi učenici imaju mogućnost produženog boravka, nemamo dovoljno nogostupa, dječjih igrališta i parkova, nemamo ni pošten dom zdravlja i ginekologa, nemamo prostora za mlade i programe za mlade. Malo je mjesta u našoj općini gdje se možete baviti rekreativno sportom, a kulturno zabavna ponuda je skromna jer nemamo prikladne javne prostore za održavanje istih. Kao jedan od razloga zbog kojih komunalna i društvena infrastruktura nije pratila demografski razvoj općine zasigurno je nedostatak mjesne samouprave, rečeno je na konferenciji.

- Upravo s ciljem poticanja i razvijanja suradnje i partnerskog odnosa između građana i Općine Viškovo Akcija mladih i Kvarnerska inicijativa pokrenule su proces osnivanja mjesnih odbora na području Općine Viškovo. Trenutačno u Općini Viškovo postoji samo jedan mjesni odbor i to na području naselja Marčelji. U svim ostalim naseljima na području općine: Marinićima, Viškovu, Saršonima, Mladenićima, Srokima i Kosima mjesni odbori na postoje, izjavio je Bojan Kurelić

Tamara Smokvina istaknula je da je razvoj mjesne samouprave na području općine Viškovo važan dio izbornog programa Kvarnerske inicijative – regionalne platforme i Akcije mladih te smo zajednički pokrenuli aktivnosti za osnivanje Mjesnih odbora.

- U tu svrhu ćemo tijekom travnja i svibnja organizirati nekoliko javnih tribina na kojima želimo upoznati mještane s razlozima postojanja i svrhom mjesnih odbora, kao i narednim potrebnim koracima kako bi se mjesni odbori osnovali i postali funkcionalni u što skorije vrijeme. Tribine će biti i prilika da razmijenimo iskustva, razmišljanja i ideje s mještanima te ih pokušamo potaknuti da se aktivnije uključe u neposredno odlučivanje o problemima koje se tiču svakodnevnog života sviju nas, najavljeno je.

Javne tribine koje organiziraju Akcija mladih i Kvarnerska Inicijativa na području Općine Viškovo:

• 24. travnja, DOM HRVATSKIH BRANITELJA, 19:00 sati
• 8. svibnja STARA ŠKOLA MARČELJI, 19:00 sati
• 22. svibnja, DOM MARINIĆI, 19 sati

- Mnogo je problema u Općini Viškovo koji se najbolje mogu rješavati neposrednim sudjelovanjem mještana jer ih oni u svojoj neposrednoj okolini prvi uočavaju i dobro znaju kako bi ih trebalo riješiti. Od komunalnih problema, (ne)brige za prirodu i okoliš, nedostajućih sadržaja za djecu, mlade, ali i starije sumještane, do zadovoljavanja kulturnih i sportsko-rekreativnih potreba. Mjesni odbori su i mjesta gdje se pokreću inicijative i putem kojih se aktivno sudjeluje u odlučivanju o bitnim odrednicama našeg neposrednog okruženja u kojem živimo i radimo. Mjesni odbori su i mjesta susreta u kojima se jača zajedništvo i osjećaj pripadnosti, kazali su inicijatori.

- Na tribinama ćemo predstaviti dva modela mjesne samouprave koja bi obuhvatila sva naselja u Viškovu (trenutno postoji samo Mjesni odbor Marčelji) i vjerujemo da ćemo u savjetovanju s mještanima odabrati onaj koji najbolje odgovara potrebama. Potom ćemo prijedlog o osnivanju mjesnih odbora dati na odlučivanje Općinskom vijeću Općine Viškovo. Razvijena mjesna samouprava je najbolji način neposrednog odlučivanja mještana o svakodnevnom životu te vjerujemo da će naš prijedlog poduprijeti većina vijećnika izjavila je Tamara Smokvina.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...