Bojan Simonič nakon požara Miramara: Lovran je zaštićen kao povijesna cjelina, nema straha da će niknuti moderna betonska zgrada

Autor: Sanja Monar 15.04.2023

hotel_miramar_lovran_zgariste_2023__2_

Ostaci zgrade su ograđeni, pristup ograničen, a policija od ranih jutarnjih sati vrši očevid u objektu.

Lovran - Plamen koji je zahvatio Hotel Miramar u centru Lovrana ostavio je za sobom samo obrise onoga što je davnih dana bilo jedno od najljepših lovranskih smještaja za domaće i strane turiste. Ostaci zgrade su ograđeni, pristup ograničen, a policija od ranih jutarnjih sati vrši očevid u objektu.

hotel_miramar_lovran_zgariste_2023__3_

Gašenje požara bio je mukotrpan posao za vatrogasce, a vatra se nije ugasila ni 24 sata nakon početka požara. Kako objašnjavaju, problem je u tome što je riječ o drvenoj međukatnoj konstrukciji kojoj, zbog urušavanja stuba, nisu mogli pristupiti iznutra, već se gašenje vršilo pomoću ljestvi izvana.

Kako je istaknuo lovranski načelnik, Bojan Simonič, riječ je o zaštićenoj kulturnoj cjelini pod zaštitom konzervatora te će biti potrebno s njima se konzultirati oko toga što će s ostatkom hotela činiti. Neki brinu da će nakon ovoga "niknuti" još jedna moderna, betonska zgrada, no Simonič ističe kako to nije moguće.

hotel_miramar_lovran_zgariste_2023__1_

-To se ne može dogoditi jer je cijeli Lovran posebnim rješenjem Ministarstva kulture zaštićen kao povijesna cjelina. Ukoliko i dođe na njeno mjesto zamjenska građevina ona će se morati arhitektonski i stilski uklopiti - prema uputama konzervatora, istaknuo je načelnik Lovrana.

VIDEO

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...