Bregovac: Gorski kotar ružno pače PGŽ-a

Autor: Sandra Turkalj 28.09.2022

2_David_Bregovac_nacelnik_Opcine_Fuzine_web

Komentar Davida Bregovca, načelnika Općine Fužine, na sjednicu Skupštine Primorsko-goranske županije koja se prvi puta održala u Gorskom kotru s razvojem Gorskog kotara u fokusu

Općina Fužine – "Održana kvazi tematika sjednica Skupštine Primorsko-goranske županije (PGŽ) za pomoć Gorskom kotaru u režiji župana Komadine i predsjednika Skupštine tragična je predstava koja nije nimalo komična nama Goranima jer je izostalo suštinsko razumijevanje naših stvarnih potreba.", upozorio je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

U potpunosti prenosimo komentar Davida Bregovca, načelnika Općine Fužine, na sjednicu Skupštine Primorsko-goranske županije koja se prvi puta održala u Gorskom kotru s razvojem Gorskog kotara u fokusu:

"Skupština je nažalost samo formalno održana. Prvi dio Skupštine koji je trajao satima poslužio je županu Komadini za njegova opravdanja pod izlikom što je sve „učinio“ za Gorski kotar. Igrala se igra iscrpljivanja pažnje svih sudionika, a prezentacija Master plana turističkog razvoja Gorskog kotara koja je trebala biti okosnica rasprave održana je u kasnim popodnevnim satima. Prezentaciju je održala direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov koja je bila sve samo ne prezentacija suštine Master plana. Na inicijativu predstavnika Gorskog kotara osigurana je prezentacija Plana od strane konzultantske kuće Horwath i Ekonomskog fakulteta u Rijeci koji su pripremili i osvrt na ekonomske učinke zacrtanih, strateških projekata, međutim zbog igre iscrpljivanja ta prezentacija je izostala.

Ovako održana sjednica Skupštine rezultirala je amandmanima koji nažalost ne mogu biti poluga razvoja goranskog kraja. Prema onom što župan Komadina planira uložiti u podršku jedinicama lokalne samouprave svodi se na nešto manje od 800 tisuća kuna godišnje po gradu tj. općini što danas nije dostatno ni za ishodovanje potrebne dokumentacije za građevinske dozvole i to samo za jedan projekt. Gorski kotar je ostao i dalje ružno pače PGŽ-a poručio je Bregovac pozivajući na odgovornost Župana, a u ovom slučaju i predsjednika Skupštine. Dodao je kako to govori i o manjku kompetencija jer očito je da u PGŽ-u nema dovoljno znanja niti stručnosti da bi se kvalitetno iskoristio potencijal regije za koju je Županija zadužena.

Igre gladi je glavni modus operandi župana Komadine spram Gorskog kotara, a poglavito djece koja žive u ovom kraju. Djeci je Županija poslala još jednu odbijenicu kojom ne žele osigurati nužno potreban dodatan školski prijevoz. Dijete do 4 razreda osnovne škole treba pješačiti do škole do 3 km po snijegu i kiši, a od 5. do 8 razreda i do 5 km.

Ujedno, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov koristi isti model hvalospjeva po uzoru na župana Komadinu kada se govori o njezinom radu i ulaganjima u Gorski kotar. No, krvna slika Gorskog kotara, demografska i gospodarska, ne podržava njihova opravdanja jer su pokazali da u više od deset godina svojih mandata nisu uspjeli revitalizirati ovaj kraj. Jasno je i pticama na grani da turistički uspjesi Gorskog kotara isključivo ovise o inicijativama turističkih dionika goranskog kraja i čelnicima JLS-ova, a ne o Peršić Živadinov koja se nemilosrdno kiti tuđim perjem.

U uređenom društvu župan Komadina i direktorica Peršić Živadinov podnijeli bi hitne ostavke jer nisu ravnomjerno razvijali sve regije u Županiji što dokazuje i činejnica da je razvoj Gorskog kotara sustavno marginaliziran", zaključio je Bregovac.

Više sa portala torpedo.media ...