[FOTO] Bura na Kvarneru: Orkanski udari prevrtali i čupali sve pred sobom

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.02.2022

prevrnuo_se_kamion_bura_grobnicko_polje_1

Na Grobničkom polju olujni je nalet tako prevrnuo veći kamion, dok iz Novog Vinodolskog stiže nevjerojatan prizor dalekovoda kojeg je bura savila poput grančice.

slomio_se_dalekovod_bura_novi_vinodolski

Rijeka - Jaka i olujna bura napravila je dar-mar na riječkim ulicama, ali i cijelom Kvarneru. Proglašeno je crveno upozorenje zbog udara koji dostižu brzinu od 100 km/h, a koji nemilice čupaju sve pred sobom i uzrokuju znatnu materijalnu štetu. Snaga olujnog vjetra najbolje se može dočarati fotografijama koje tijekom cijelog dana pristižu s terena. Na Grobničkom polju olujni je nalet tako prevrnuo veći kamion, dok iz Novog Vinodolskog stiže nevjerojatan prizor dalekovoda kojeg je bura savila poput grančice. Također u Novom, kod naselja Kalvarija bura je slomila stup, na magistrali iznad Selca iščupala stablo a pod njenim su naletima stradale i Konzumove reklame na Kukuljanovu. Pošteđena nije ostala ni riječka placa gdje je bura isprevrtala štandove.

Jak vjetar je ograničio i promet, posebice za teretna vozila. Iz HAK-a tako upozoravaju da zbog olujne bure i zimskih uvjeta trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama od Zagreba prema Rijeci, Istri te obratno (vozila pod zabranom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i odmorištu Kikovica u smjeru Zagreba). Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, državnoj cesti DC99 čvor Križišće-A7-Križišće (DC501) i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

prevrnuo_se_kamion_bura_grobnicko_polje-38401

Zbog vjetra, u prekidu su trajektne linije: 335 Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak; katamaranske linije: 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka, 9309 Novalja-Rab-Rijeka; brodska linija: 310 Mali Lošinj-Unije-Susak.
Prema DHMZ-u sutra nas očekuje pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu do jaku buru, koja će povremeno postizati i orkanske udare. Potkraj dana postoji mogućnost i za slabu kišu. Najniža temperatura zraka kretati će se između 1 i 6, a najviša između 8 i 11 Celzijevih stupnjeva.

Posljedice koje je ostavila bura na Kvarneru pogledajte u našoj fotogaleriji..

Orkanska bura lomila duž Hrvatsko primorje

Više sa portala torpedo.media ...