Butković sudjelovao na poslovnom forumu o javnim ulaganjima u graditeljstvu i potpisao Sporazum o izgradnji mosta na hrvatsko-slovenskoj granici @ Opatija

Autor: Nikola Cvjetović 29.03.2023

potpisivanje_ugovora_Oleg_butkovic_Alenka_Bratusek__5_

Drugi po redu hrvatsko-slovenski poslovni forum ove je godine okupio 200-tinjak stručnjaka iz sektora graditeljstva i javnih tvrtki iz Hrvatske i Slovenije...

Opatija - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na hrvatsko-slovenskom poslovnom forumu "Javna ulaganja u graditeljstvu 2023." koji se, u organizaciji Jutarnjeg lista i slovenskog Dela, održao u hotelu Ambasador.

U uvodnom govoru potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuo se na covid krizu koja je donijela niz problema građevinskom sektoru, od visokih cijena, nedostatka radne snage pa do rasta cijena energenata. "Mi smo kao vlada donijeli niz mjera kojima smo umanjili rizik kod provođenja ugovora i radova koji traju više godina i morali smo dati određene okvire.", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuvši kako je donošenjem niza odluka i mjera intervenirano i u cijenu goriva te da su, sada kada je došlo do smanjenja cijena goriva, smanjene trošarine čime je onemogućen veliki udar na građevinski sektor, ali i na sve građane. Spomenuo je i ukupno četiri paketa mjera pomoći koje je donijela Vlada, a u posljednjem, četvrtom paketu samo na ublažavanje rasta cijena energije odnosi se 1,18 milijardi eura.

Potpisan Sporazum o izgradnji cestovnog mosta preko potoka KamenicaNakon sudjelovanja na poslovnom forumu, potpredsjednik Vlade i ministar Butković i ministrica za infrastrukturu Republike Slovenije Bratušek potpisali su Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o izgradnji cestovnog mosta preko potoka Kamenica između naselja Obrež i Božakovo na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici. Sklapanjem ovog Sporazuma će se osigurati izgradnja novog graničnog mosta za cestovni promet preko rijeke Kamenice. Nakon potpisanog Sporazuma ministri su održali i bilateralni sastanak na kojem je bilo govora o unapređenju cestovne infrastrukture u graničnom području, kao i o razvoju infrastrukture i usklađenju nekih od spojnih točaka na projektima.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture u svom govoru nadalje je istaknuo kako promet i infrastruktura imaju veliki utjecaj na gospodarstvo te da u tim područjima Hrvatska puno ostvaruje kroz sredstva Europske unije. Osvrnuvši se na infrastrukturne projekte, potpredsjednik Vlade i ministar Butković spomenuo je koridor Vc, koji će iduće godine biti dovršen u cijelosti, novi sustav naplate cestarina, kao i obnavljanje triju zračnih luka te investicije u lučku infrastrukturu. "Ono što nam ostaje je željeznička infrastruktura i desetljeće pred nama je uglavnom koncentrirano na željeznicu i tu se već događaju veliki infrastrukturni projekti.", naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Govoreći o hrvatsko-slovenskim odnosima, potpredsjednik Vlade i ministar Butković izjavio je kako slovenske građevinske tvrtke rade na velikim projektima u Republici Hrvatskoj te da je dobro da i hrvatske tvrtke rade na projektima u Sloveniji. Također je istaknuo kako će se kroz 10-ak dana otvoriti novi most preko rijeke Dragonje te da će ovog ljeta biti probijen tunel Učka rezultiravši punim profilom autoceste s istarske strane, što je dobro i zbog velikog broja turista koji dolaze iz Slovenije.
"Vjerujem da će ova konferencija iznjedriti neka nova rješenja i dati odgovor na postojeće probleme, da otvorimo neka nova pitanja koja ćemo u budućnosti zajedno rješavati.", zaključio je svoje obraćanje potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Ministrica za infrastrukturu Republike Slovenije Alenka Bratušek u svom je obraćanju sudionicima Foruma istaknula kako je u Sloveniji razvoj prometne infrastrukture jedan od strateških dokumenata, dok je iz područja slovenske cestovne infrastrukture, kao jedan od ključnih projekata, istaknula gradnju druge cijevi tunela Karavanke koje je predviđeno do 2025. godine. "Vrlo je važno napomenuti ulogu korištenja europskih sredstava, a prošle godine posebno smo bili uspješni u korištenju europskih sredstava u području željezničke infrastrukture, biciklističke infrastrukture.", naglasila je ministrica Bratušek te dodala kako smo svi smo na istom brodu i imamo iste zajedničke ciljeve.

potpisivanje_ugovora_Oleg_butkovic_Alenka_Bratusek__3_

Drugi po redu hrvatsko-slovenski poslovni forum ove je godine okupio 200-tinjak stručnjaka iz sektora graditeljstva i javnih tvrtki iz Hrvatske i Slovenije, a u okviru rada Foruma održane su i tri panel rasprave na kojima su, između ostalih, sudjelovali i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...