Butković u Rijeci: Država će učiniti sve da se Zračna luka Rijeka modernizira

Autor: Portal Torpedo 17.11.2023

Gospodarski_forum_Ekonomskog_fakulteta_Rijeka

Govoreći o strateškim projektima, Butković je spomenuo Pelješki most, dovršetak 5c koridora, autoceste prema Sisku te tunela Učka sa završetkom do Matulja. Najveći naglasak u sljedećih desetak godina bit će na ulaganjima u željeznicu što će iznositi 6 milijardi eura, rekao je.

Rijeka – Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na današnjem Gospodarskom forumu Ekonomskog fakulteta u Rijeci (EFRI), gdje je govorio o strateškim projektima Republike Hrvatske u funkciji razvoja gospodarstva, U izjavi novinarima istaknuo je kako realizacija tih velikih projekata ima veliki utjecaj na rast gospodarstva i na novo zapošljavanje te pozicioniranje Hrvatske u prometnom, gospodarskom i geostrateškom smislu na mjesto koje joj pripada, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Gospodarski_forum_Ekonomskog_fakulteta_Rijeka-37489

Spomenuvši neke od tih projekata, poput Pelješkog mosta, dovršetka 5c koridora, autoceste prema Sisku te tunela Učka sa završetkom do Matulja, potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasio je kako će najveći naglasak u sljedećih desetak godina biti na ulaganjima u željeznicu što će iznositi 6 milijardi eura.

Osvrnuvši se na oporavak Hrvatske nakon korone, Butković je istaknuo kako se Hrvatska brzo vratila na razine iz 2019. godine kad govorimo o rastu BDP-a. „Vidjeli ste i ove posljednje procjene Europske komisije da ćemo biti zemlja s najbržim rastom BDP-a u sljedećim godinama u Europskoj uniji“, podsjetio je dodavši kako je to priznanje i potvrda svega onoga što je Vlada radila, tj. kako je pravovremeno odgovorila na sve krize, donijevši pakete mjera kojima je cilj bio zaštita građana i poduzetnika.

Gospodarski_forum_Ekonomskog_fakulteta_Rijeka-18392

Odgovarajući na novinarska pitanja o nedostatku radne snage u Hrvatskoj, paketima mjera pomoći te riječkoj zračnoj luci, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je izjavio kako više radne snage dolazi izvan Hrvatske te da, kad govorimo o građevinskom sektoru, nema problema u provedbi velikih projekata. Što se tiče paketa mjera koje se odnose na cijene struje i plina, on je na snazi do kraja trećeg mjeseca.

Vezano za riječku zračnu luku, Butković je izjavio kako treba učiniti sve napore da se najprije osmisli što zapravo ova destinacija, kad govorimo o Primorsko-goranskoj županiji i svim gradovima i općinama, želi biti.

Gospodarski_forum_Ekonomskog_fakulteta_Rijeka-13704

„Država će sigurno, kao i ove druge zračne luke, da ne govorim sve investicije koje radimo u ovom kraju, podržati sve da Zračna luka Rijeka bude bolja i da se i ona modernizira“, naglasio je Butković podsjetivši kako su u dva mandata Vlade završene tri zračne luke - Zagreb, Split i Dubrovnik - dok je u Zračnoj luci Zadar potpisan ugovor za projekt njezine modernizacije koji se sufinancira iz Nacionalnog programa oporavka.

Uz sve navedene projekte, Butković je spomenuo i projekt riječke Zagrebačke obale naglasivši kako će završena cesta D403 postati operativna 1. siječnja 2025. godine.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...