Centralnoeuropske EFA stranke osudile agresiju na Ukrajinu, pozvale na uključivanje cijele EU u rješavanje humanitarne krize

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 13.03.2022

Centralnoeuropske_EFA_stranke_osudile_agresiju_na_Ukrajinu,_lista_za_rijeku1


Na sastanku su ispred Liste za Rijeku sudjelovali predsjednik stranke Danko Švorinić i dopredsjednica EFA-e Nelida Pogačić.

Ovog vikenda je u Klagenfurtu (Celovcu) održan sastanak centralnoeuropske grupacije stranaka European Free Aliancea na kojem je usvojena izjava podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu. Političke stranke Bayernpartei, Oljka, Enotna lista, Rainbow – Vinozhito, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Erdelyi Magyar Neppart, Moravian movement, Ruch Autonomii Slaska – RAS, Süd-Tiroler Freiheit i Lista za Rijeku oštro osuđuje agresiju na Ukrajinu i pozivaju Rusiju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje postrojbe s ukrajinskog teritorija.

Političke stranke ove grupacije podržavaju sve beskompromisne ekonomske i političke mjere protiv Rusije kako bi se zaustavio Putinov ratni stroj. Pozivaju sve članice European Free Alliancea, države članice EU-a i Europsku komisiju da se uključe u humanitarne operacije i organizacije za pomoć Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Pozivaju EU da poštuje ukrajinski zahtjev za pridruživanje obitelji EU-a i odmah otvori pregovarački proces te da osigura poštivanje prava etničkih manjina unutar ovog sukoba.

Na sastanku su ispred Liste za Rijeku sudjelovali predsjednik stranke Danko Švorinić i dopredsjednica EFA-e Nelida Pogačić.

Centralnoeuropske_EFA_stranke_osudile_agresiju_na_Ukrajinu,_lista_za_rijeku-74126