Održana izborna skupština: Darijo Vasilić ostaje na čelu PGS-a

Autor: Nikola Cvjetović 02.12.2023

pgs-32497

Jednoglasno je to odlučilo 140 delegata PGS-a na Izvještajno- izbornoj konvenciji stranke što je danas održana u Rijeci.

pgss_izborna_skupstina_2023__1__01

Rijeka - Darijo Vasilić ostaje na čelu Primorsko goranskog saveza još četiri godine. Jednoglasno je to odlučilo 140 delegata PGS-a na Izvještajno- izbornoj konvencij stranke što je danas održana u Rijeci. Za Vasilićevu zamjenicu izabrana je Tea Mičić Badurina, troje potpredsjednika su: Ana Trošelj, Damir Pilepić i Robert Maršanić; politički tajnik ostaje Franjo Butorac; predsjednica Vijeća stranke Snježana Podobnik, a u Predsjedništvo PGS-a još su ušli: Nikola Ivaniš (Rijeka), kao počasni predsjednik, Nasrin Štljić, kao predsjednica ogranka Rijeka te danas izabrani: Branko Kleković (Crikvenica), Edo Grubešić (Rijeka), Boris Barbalić (Baška), Robert Marčelja (Jelenje), Senka Šubat (Bakar), Nataša Blažević Starčević (Fužine), Franjo Ružić (Ravna Gora), Slavko Gauš (Klana)), Bojan Marčić (Kastav), Franjo Volarić (Krk), Rajko Stanić (Matulji) te Danijel Hatežić (Čavle).

pgss_izborna_skupstina_2023__2__01

Konvenciju je obilježila i prisutnost velikog broja gostiju, a poimence svakako valja izdvojiti: Valtera Flegu, istarskog europarlamentarca, potpredsjednika Vlade RH Olega Butkovića i Dalibora Pausa, predsjednika IDS-a, koalicijskog partnera PGS-a na predstojećim parlamentarnim izborima. Uz njih, prisutnim regionalistima obratili su se predstavnici: SDP-a, HSU-a, Možemo, HSS-a, Unije Kvarnera i nezavisna županijska i riječka gradska vijećnica Iva Rinčić. Svi oni apostrofirali su upravo Primorsko –goranski savez kao političku stranku koja se već 33 godine tako uporno, konzistentno i borbeno zalaže za svoj kraj i za svoje ljude, ali i za dobrobit Hrvatske u cjelini. Mnoge su stranke sličnih regionalističkih opredjeljenja nastajale i u Dalmaciji i u Slavoniji i u ostalih krajevima zemlje, ali su, nažalost, neslavno propadale, a upravo Primorsko goranski savez ne samo da je opstajao već je sve ove godine dodatno osnaživao, naglašeno je. I Oleg Butković, predsjednik županijskog HDZ-a, potpredsjednik nacionalnog HDZ-a, prirodnog političkog suparnika regionalista, i Vlade RH istaknuo je da PGS-u, ma koliko se njegova stranka ideološki ili na bilo koji drugi način neslaganja s politikama PGS-a, nitko ne može poreći da se sva ta desetljeća ustrajno borio za bolju Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku.

pgss_izborna_skupstina_2023__3__01

Podnoseći uvodni izvještaj o radu stranke u proteklom razdoblju, novi-stari predsjednik stranke rekao je da PGS nije podbacio niti u jednim od izbora održanih u prethodnom razdoblju na koje je izašao. Štoviše, gotovo je svugdje napravljen iskorak: samostalna tri vijećnika ivijećnički klub u Gradskom vijeću Grada Rijeke, tri mandata u županijskoj Skupštini, sačuvana vodeća mjesta u izvršnim vlastima u kojima ih je PGS obnašao i ranije, u postocima veći broj vijećnika u predstavničkim tijelima općina i gradova, značajno veći broj mandata osvojenih na izborima za riječke mjesne odbore… Stranka je u Sabor upućivala inicijative i konkretne prijedloge, primjerice onaj o revitalizaciji, odnosno spašavanju propadajućeg Gorskog kotara, glasno se zalagala za zelenu tranziciju, borbu protiv korupcije, ali i za baštinjenje antifašističkih vrijednosti. Kao i od prvog dana, temeljni politički cilj PGS-a ostaje fiskalna, organizacijska, politička…, riječju stvarna decentralizacija;efikasnija javna uprava; regionalizacija Hrvatske.

pgs_1

Odmora, međutim, nema i ne smije ga biti budući da uskoro ulazimo u „superizbornu“ godinu, dodao je Vasilić. Za PGS su, dakako, najznačajniji oni za Sabor Republike Hrvatske na koje ta stranka izlazi u 7. i 8. izbornoj jedinici. Već se zna da u 8. jedinici u izbornu trku PGS kreće s partnerima iz IDS-a, a vrlo vjerojatno će im se pridružiti i još nekoliko lijevo-liberalnih stranaka. Za saborska mjesta u 7. izbornoj jedinici, pak, primorsko-goranski regionalisti borit će se u partnerstvu s „Fokusom“ i „Reformistima“, a potpisivanje te koalicije očekuje se sljedećih dana. PGS neće odustati od svojih zacrtanih ciljeva, neće skrenuti s davno utabanih puteva borbe za ljude, za zavičaj i za bolju Hrvatsku! Mi znamo kako naprijed, poručili su PGS-ovci sa svoje današnje Konvencije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...