DHMZ izdao crveni alarm za našu regiju, a HAK upozorava o zimskim uvjetima na cestama

Autor: Portal Torpedo 10.01.2022

wp-content/uploads/2021/12/bura-1 01.jpg

Donosimo izvještaj o vremenu i stanju na cestama


Rijeka - U većini unutrašnjosti u ponedjeljak i utorak umjereno do pretežno oblačno te vjetrovito. Povremeno će padati snijeg, osobito u gorju, gdje je moguće stvaranje izdašnijeg snježnog pokrivač, dok će na Jadranu radni tjedan započeti s manje oblaka, ali uz jaku i olujnu buru, podno Velebita s orkanskim udarima, pa će uz obalu sjevernog Jadrana povremeno biti malo snijega prognoza je iz DHMZ-a.


Podno Velebita puše i orkanska bura. Najjači udari vjetra očekuju se i više od 130 km / h. Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveni alarm za Istru, Riječku regiju i otoke, pa sve uz obalu do srednje Dalmacije.


U nastavku tjedna posvuda sunčanije. Bura će u srijedu slabjeti pa će jutarnja temperatura zraka biti niža nego početkom tjedna. Prema vikendu ponovno toplije, uz slab do umjeren sjeverozapadnjak.", prognozirala je Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT.


A evo i izvještaja o prometu HAK-a:
Zbog orkanske bure na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica i zimskih uvjeta na državnoj cesti kroz Gorski kotar (DC3) trenutno nema slobodnog cestovnog pravca od Zagreba prema Rijeci i obratno za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.


Za sve skupine vozila zatvoreni su:
autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC27 i DC50);
Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);
državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
Paški most (DC106).


Samo za osobna vozila otvorene su:
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica za smjer Rijeka i čvoru Kikovica za smjer Zagreb;


Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.
Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika , Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).


Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost, olujne bure koja nanosi snijeg na kolnik te stvara led, vozače pozivamo na krajni oprez na dijelu državne ceste DC1 Gračac-Knin između Malovana i Zrmanje. U tijeku je zimsko održavanje cesta. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.


Snijeg (susnježica) mjestimice pada u unutrašnjosti te u gorskim predjelima. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije. Ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.


Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama:


u Gorskom kotaru:
DC3 Zdihovo – Stubica;
DC3 Stubica (Vrbovsko) – Kupjak – Delnice;
DC3 Kikovica – Gornje Jelenje - Delnice;
DC32 Prezid – Delnice;
DC42 Stubica (DC3) – Ogulinski Hreljin;
DC203 Brod na Kupi – Delnice (DC3);
D C305 Parg – Čabar;
DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica -Meja;
ŽC5030 Platak-Kamenjak;
ŽC5032 Crni Lug - Mrzle Vodice - Gornje Jelenje (DC3);
ŽC5034 Vrbovsko – Ravna Gora – Kupjak;
ŽC5062 Kraljev Jarak – Fužine – Lukovo;
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine;
ŽC5191 Sopač (DC3) – Mrkopalj – Tuk;
ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Gornjeg Jelenja.
u Lici:
DC1 Zagorje - Grabovac - Vaganac - Korenica;
DC23 Kapela (g.ž.KA) - Žuta Lokva (D50)-Senj (DC8);
DC42 Poljanak (g.ž.LS)-Selište Drežničko;
DC218 Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje;
DC429 Selište Drežničko (g.ž.KA) - Prijeboj (D1);
ŽC5203 Dobroselo - Doljani Srb;
ŽC5217 Dobroselo-Mazin;
LC59122 Šušanj-Ledenik;
LC59123 Šušanj-Konjsko;
na lokalnim cestama na području Korenice i Donjeg Lapca
a ŽC Otrić-Srb zatvorena je za sav promet.