Dodijeljene nagrade „Volonteri godine“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 02.12.2022

Nagrada-za-volontera-fotografija-Marko-Laca

Volontiranje je mjesto gdje suosjećanje susreće solidarnost. Oboje dijele iste vrijednosti – pružanje međusobne podrške s pozicije povjerenja, poštovanja i jednakosti.

Rijeka - Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka povodom 5.12., Međunarodnog dana volontera dodijelili su nagradu „Volonteri godine“ u nekoliko kategorija, za 2022. godinu.

Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985. godine, s ciljem obraćanja pažnje na vrijeme, trud, vještine i znanje kojega volonterke i volonteri ulažu u razvoj naše zajednice i tako svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje. Osim volonterki i volontera, nagradili smo i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za kvalitetan rad s volonterima/kama – “Organizator volontiranja 2022.” Organizacije koje omogućuju volontiranje u svojim aktivnostima vrlo su važna karika u razvoju volonterstva. Nagradom za školske volonterske klubove prepoznajemo važnost promoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno – obrazovnim ustanovama.. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, kao što su sloboda izbora, solidarnost, razvoj osobnih potencijala, zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana volontera jest „Solidarnost kroz volontiranje“. Solidarnost je jedna od najvažnijih vrijednosti koju iskazujemo volontiranjem. Za budućnost našeg planeta moramo djelovati zajedno i moramo djelovati sada, zajedno, solidarni jedni s drugima. Volontiranje je transnacionalno, otvoreno, neograničeno, svaka naša aktivnost u našim zajednicama, ma kako mala bila, doprinosi cijeloj našoj planeti. Rastuće nejednakosti diljem svijeta zahtijevaju da moramo raditi zajedno kako bismo pronašli zajednička rješenja. Volonteri, okupljeni u solidarnosti, razvijaju rješenja za hitne razvojne izazove i za naše opće dobro, a neki od njih i značajno riskiraju svoje živote, volontirajući u kriznim situacijama, pružajući podršku migrantima i izbjeglicama, volontirajući u zaštiti ljudskih prava.

Volontiranje je mjesto gdje suosjećanje susreće solidarnost. Oboje dijele iste vrijednosti – pružanje međusobne podrške s pozicije povjerenja, poštovanja i jednakosti.

Nagrade „Volonteri godine“ uručili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, zamjenica Župana Primorsko – goranske županije, Marina Medarić te predstavnice Udruge SMART. Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili/e su Emina Bašić iz Matice umirovljenika Rijeka, Mira Ajdinović, Prihvatilište za beskućnike Ruže Sv. Franje Rijeka, Nataša Kežman Frančišković iz Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije.

Nagrade Primorsko – goranske županije i SMART-a primili/e su Verner Marijančić iz Centra za kulturu dijaloga, Katarina Injić iz Srednje škole Delnice i Miljenko Husan iz Kulturno – umjetnička udruga Sklad, Bakar. SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2022.” uručena je Društvu “Naša djeca” Opatija, a nagrada "Školski volonterski klub 2022.", dodijeljena je Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART, a dobili su ih Aleksandra Filipović, SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava, Đani Latin i Larisa Grohovac, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Izabela Lelek Purić, Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije, Miroslav Deković, Udruga Kvartovska Bajka i Ankica Zoldoš, Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka, Planinarsko društvo Kamenjak Rijeka, Srednja škola Delnice, Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka i Učenički dom Podmurvice.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...