„Dolina vodika Sjeverni Jadran“ prvi korak prema zelenoj budućnosti regije

Autor: Marina Pauletić 02.08.2023

korzo_guzva_2023 Foto: ilustracija

Tvrtke Gitone Kvarner i Maritime Center of Excellence te cijeli konzorcij od 37 partnera iz zemalja Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji, ponosni su što svoju makroregiju čvrsto pozicioniraju na budućoj karti vodika.

Zagreb - Konzorcij od 37 partnera iz zemalja Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji, uključujući tvrtke Gitone Kvarner i Maritime Center of Excellence, potpisao je ugovor s organizacijom Clean Hydrogen Partnership o sufinanciranju projekta „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ s 25 milijuna eura bespovratnih sredstava. Provedba ovog transnacionalnog europskog projekta u sklopu programa Horizon Europe usmjerena je na uspostavu doline vodika te će se provoditi od 1. rujna 2023. Projekt će trajati 72 mjeseca i sadržavat će sedamnaest pilot projekata na sva tri partnerska teritorija.

„Ponosni smo što su i tvrtke Gitone Kvarner i Maritime Center of Excellence dio ove značajne inicijative i što ćemo od samog početka sudjelovati u stvaranju lanca vrijednosti vodika u regiji. Ono što je bitno za Hrvatsku da ćemo kroz ovaj projekt dobiti Regionalni centar za vodik, a spomenute tvrtke će intenzivno raditi i na projektu razvoja i opremanja plovila na vodikov pogon”, izjavila je direktorica tvrtke Maritime Center of Excellence Teuta Duletić.

U partnerstvu sudjeluje ukupno 37 organizacija (34 partnera i 3 pridružena partnera): poduzeća, sveučilišta, instituti i druge javne ustanove s tri teritorija: Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji. S područja Hrvatske u projekt je uključeno 6 tvrtki, 3 znanstveno-istraživačke organizacije te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatski partneri dobit će ukupno 7,4 milijuna eura bespovratnih sredstava.
Koncept projekta obuhvaća cijeli lanac korištenja obnovljivog vodika, od njegove proizvodnje, skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe u različitim sektorima, prvenstveno industriji te kopnenom i pomorskom prometu. Projekt je dobio najveću ocjenu od svih vodikovih projekata koji su prijavljeni na poziv, a Europska komisija ga je istaknula kao vodeću inicijativu.

Industrijski dionici iz sve tri zemlje razvit će pilot projekte za proizvodnju više od 5000 tona obnovljivog vodika godišnje iz obnovljivih izvora energije te za njegovo skladištenje, distribuciju i korištenje. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je stvaranje tržišta obnovljivog vodika, kako u pogledu potražnje tako i u pogledu ponude, što bi ga učinilo konkurentnim energentom budućnosti. Uvođenjem naprednih tehnologija za iskorištavanje vodika te razvojem znanja i infrastrukture, projekt slijedi i druge ključne ciljeve europskog Zelenog plana. To se posebno odnosi na dekarbonizaciju glavnih industrijskih sektora, poput proizvodnje čelika i cementa, kao i na održiva transportna rješenja za smanjenje ugljičnog otiska. Na ovaj način projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran započinje stvaranje cjelovitog ekosustava za prelazak na korištenje obnovljivog vodika koji uključuje proizvodne i uslužne djelatnosti za potrebe kućanstava i građana, čime se stvaraju i radna mjesta budućnosti planiranjem potrebnih vještina i kompetencija.

Projekt podupire organizacija Clean Hydrogen Partnership i njeni članovi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...