Došlo doba da se moderniziram – političari na TikToku

Autor: Sanja Tumara 09.04.2024

laptop_i_tablet_na_stolu Foto: ilustracija

"Draga moja hrvatska braćo i sestre, došlo je vrijeme da se i ja moderniziram", kaže Ljubo Ćesić Rojs. Što sigurno nije lako ako ti je 50,7 godina, što je prosječna dob kandidata na izbornim listama.

Rijeka – Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u izborima 2024. godine sudjeluju 2.302 kandidatkinje i kandidata, što je manje nego 2020. - 2.669. Od tog je broja njih 216 (9,38%) mlađe od 30 godina. U usporedbi s izbornim godinama 2016. i 2020., to je tek nešto manje, no 2015. taj je broj bio daleko viši jer je na listama bilo čak 337 (14,56%) osoba ispod tridesete.

Kako je do „srijede koja je nova nedjelja“ još desetak dana, predizborna je kampanja u punom zamahu. Političari su se razmiljeli po cijeloj Lijepoj našoj. Treba građane, potencijalne glasače, uvjeriti da su im baš oni najbolji izbor, najsposobniji, najpošteniji, najljepši, najiskreniji… I da su baš oni zaslužili dobiti glas 17. travnja.

Kampanja door-to-door u 2024. ima nešto drugačiji oblik. Najlakše je „u kuće“ birača ući putem društvenih mreža. Zato ovih dana gore fejsbuci, instagrami, iksevi, telegrami, tiktokovi… Svi bi uhvatili što veći doseg, zaslužili što više pratitelja i bili nagrađeni sa što više lajkova. A posebno zanimljiva ciljana skupina upravo su – mladi s početka teksta.

No, njih je teško privoljeti da izađu na biračka mjesta pa je čak i premijer Andrej Plenković (ali i ministar Vili Beroš) nedavno otvorio TikTok profil. Jer, kako to lijepo kaže Ljubo Ćesić Rojs, "Draga moja hrvatska braćo i sestre, došlo je vrijeme da se i ja moderniziram". Što nije lako, ako ti je 50,7 godina, što je prosječna dob kandidata na izbornim listama.

Jedan od ovdašnjih političara koji je na društvenim mrežama kao riba u vodi, svakako je Mostovac Marin Miletić. Ima, očekivano, i profil na TikToku kako bi se približio mladima, prije svega generaciji Z, te više od 17 tisuća pratitelja. Sadržaj je uglavnom politički intoniran i Miletić komunicira svoje stavove te stavove njegove političke opcije, Mosta, a često komentira i dnevnopolitičke događaje. No, nađe se i ponešto iz njegovog privatnog života.

Profil na TikToku ima i SDP-ov gradonačelnik Kastva i osmi na listi u 7. izbornoj jedinici Matej Mostarac. Za sada ima 443 pratitelja i 1374 lajka, no nije baš previše aktivan. Barem nije bio do ove predizborne kampanje.

Katarina Peović nosi listu Radničke fronte u 8. IJ. Ima nešto preko 900 pratitelja i 10 tisuća lajkova. „Katarina Peović traži radnike!“ poručuje u jednoj od najnovijih objava, uz dinamičnu glazbu. I nabraja dalje – za poslove oduzimanja nezakonito stečene imovine, za poslove izgradnje pravednog društva, za…

Stil i format političke platforme Možemo! uistinu je prilagođen mladima, a sadržaj dinamičan, često uz prigodne efekte. Imaju oko 400 tisuća lajkova i više od 10 tisuća pratitelja. Poučavaju, upućuju, komentiraju, najavljuju, kritiziraju…

Na mreži o kojoj govorimo su, naravno, i SDP i HDZ, Domovinski pokret, Most, Suverenisti… Ivan Pernar (Stranka Ivana Pernara) ima gotovo 4,5 milijuna lajkova i očito mladi na TikToku misle da to radi dovoljno zanimljivo i atraktivno da bi ga pratili, a tu je i europarlamentarac Mislav Kolakušić (Pravo i pravda) čiji su negativni komentari često usmjereni na Ursulu von der Leyen. Na sličnom je tragu i Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), dok su na suprotnom političkom spektru, primjerice, Krešo Beljak (HSS) i Dalija Orešković (Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom). Profil Politika za Gen Z, recimo, uglavnom prati oporbene političarke uz mnoštvo efekata, natpisa i sinkronizacije, dok profil Fenomentastic promovira Mostovce i Mostovke.

Uglavnom, da parafraziramo jednog bivšeg političara – TikTok je voda duboka i u njoj je mnoštvo (prije svega mladih) potencijalnih birača. No, treba znati – plivati, a ne samo plutati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...