Fantastična subotnja večer u Bakru uz operu

Autor: Andrea Načinović 08.08.2022

bakarski_kastel-67150

Kulturno-umjetnička udruga Sklad je, samim odabirom Zajčeva znamenitoga djela, prihvatila veliki izazov i uspješno organizirala događaj koji dostojno slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i 145. obljetnicu Udruge.

Bakar - Koncertna izvedba odabranih prizora iz opere „Nikola Šubić Zrinjski“, Ivana pl. Zajca u autentičnom ambijentu bakarskoga kaštela, na najljepšoj, i za ovaj koncert najprimjerenijoj pozornici, nikoga nije ostavila ravnodušnim – ni publiku, ni izvođače.

Kulturno-umjetnička udruga Sklad je, samim odabirom Zajčeva znamenitoga djela, prihvatila veliki izazov i uspješno organizirala događaj koji dostojno slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i 145. obljetnicu Udruge.

Brojni posjetitelji zauzeli su sva raspoloživa mjesta, zidiće i klupice koje je nudio pitoreskni trg ispred kaštela. U opuštenom, ali svečanom ozračju, uz poneki snažni nalet bure, mogli su uživati u prekrasnoj glazbi u izvedbi izvrsnih hrvatskih opernih pjevača: Roberta Kolara u naslovnoj ulozi Nikole Šubića Zrinjskog, nacionalne prvakinje, Kristine Kolar u ulozi njegove žene Eve, Vanje Zelčić u ulozi Jelene i Marka Fortunata u ulozi Juranića, Jeleninog zaručnika. Ovom vrhunskom solističkom timu pridružio se i Ženski zbor Sklad, a program je korepetirao maestro Igor Vlajnić, koji je pripremio siže cjelokupne radnje opere radi povezivanja arija u cjelinu, a čitali su ga Dunja Sabljar i Mladen Cvijanović. Povici „Bravo!“, veliki pljesak i brojne pohvale najbolji su pokazatelji zadovoljstva publike s izvrsnom izvedbom naših riječkih umjetnika, ali i svjedoče da ovakav projekt ima potencijal postati tradicijom našega Grada Bakra.

bakarski_kastel-73906

Predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović, vodila je program, a prigodnim riječima i čestitkama obratili su se gradonačelnik Grada Bakra i saborski zastupnik Tomislav Klarić i u ime župana PGŽ Zlatka Komadine, predsjednik Kulturnoga vijeća PGŽ Igor Vlajnić.

Herojstvom, domoljubljem i ponosom prožeta je svaka arija opere, a posebno stih koji Zrinjski zapjeva u finalu opere: „Za Domovinu mrjeti kolika slast, prot dušmaninu, mora on, mora past“, naglašava značaj i važnost Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelje. Ovim veličanstvenim koncertom odajemo počast svim hrvatskim braniteljima i onima koji su položili svoj život za domovinu, ostvarivši vjekovni san o samostalnosti Hrvatske i svima koji ju danas nesebično grade i vole.

bakarski_kastel

U realizaciji ovoga projekta, uz KUU Sklad, sudjelovali su: Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Bakra, Gradska straža Bakar, Udruga Bakarska žena, Udruga Bakarska gospoda i kapitani, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakar, a financijsku podršku pružili su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Bakar i TZ Grada Bakra.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...