Filmska manifestacije #Goranski risovi: prikazivanje filma „Goranski risovi: priča o 138 brigadi HV“

Autor: Marina Pauletić 28.05.2023

wp-content/uploads/2021/10/Goranski-Risovi-30.-obljetnica-brigade-PG%C5%BD.jpgFoto: arhiva, Goranski risovi, obilježavanje obljetnice

Film je premijerno prikazan u Delnicama u prosincu 2018. godine.

Gorski kotar - U ponedjeljak, 29. svibnja u 19:00 sati u okviru filmske manifestacije #Goranski risovi, a u organizaciji Udruge za promicanje književnosti i filmske kulture – Studio KIFK i Kluba 138. brigade održat će se projekcije dokumentarnog filma „Goranski risovi: priča o 138. brigadi HV“ autora Mirte Mataija i Gorana Zaborca. Projekcije će se istovremeno održati u Brod Moravicama (Dom kulture), Čabru (Dom kulture Tršće), Delnicama (Radnički dom), Fužine (Kino Lič), Lokvama (Kuća čuvara brane), Mrkoplju (Kino Mrkopalj), Skradu (Dom kulture) i Vrbovskom (Kino Vrbovsko)

„Goranski risovi: priča o 138 brigadi HV“ dokumentarni je film koji prati ratni put 138. brigade od njenog osnivanja u jesen 1991. kada je sudjelovala u osvajanju vojnih objekata u Delnicama, preko četiri ratne godine provedene u na ličkom, točnije brinjskom području, pa sve do povratka u Delnice nakon akcije Oluja u kolovozu 1995.

U filmu sudjeluju Miljenko Balen – zapovjednik 138. brigade, Rajko Matijašić – zapovjednik 3. bojne 138. brigade, Dragutin Vrus – pomoćnik zapovjednika za IPD, Valentin Ivančić Tine – ratni snimatelj, Tanja Šafar Balić, dr. med. - sanitet, Leo Vidmar – operativac u zapovjedništvu 138. brigade, Miljenko Kauzlarić Poček – načelnik logistike 138. brigade, Željko Sokol – pomoćnik zapovjednika za logistiku, Vlade Dasović – zapovjednik domobranstva Brinje i Goran Niković – načelnik stožera 138. brigade i Nebojša Mance – pomoćnik zapovjednika 138. brigade.

Film je premijerno prikazan u Delnicama u prosincu 2018. godine.

Mirta Mataija i Goran Zaborac snimili su nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova od kojih vrijedi izdvojiti „R evoluciju“ iz 2015. (prikazan na Freethought film festivalu u Orlandu, SAD) i aktualni „Dom za zauvijek“ koji je snimljen ove godine i trenutno su zakazane projekcije u Crikvenici i Dubrovniku (nakon Rijeke i Delnica). Osim filmom Mirta se bavi i književnošću, te je napisala tri knjige: „Težnja za slobodom“ (Gorančica Novog lista za prozu za 2019.), „Put u planine“ (Gorančica Novog lista za prozu za 2021.) i „Grad“ (2022.)

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...