[FOTO] Ususret WRC Croatia rallyju: Sigurnosni aspekt od velikog značaja

Autor: Miroslav Krpan 01.04.2023

sigurnosne_sluzbe_sapjane_wrc_trening__1_ Za kraj - uspomena na zajedničku pripremu u Šapjanama (snimio M.Krpan)

Posebna je pažnja posvećena načinima intervencija kod vrhunskih automobila WRC1, hibridnih devet „bolida“ za koje su propisane posebne mjere i načini koji se identično primjenjuju diljem svijeta, na svim rally stazama koje su domaćini svjetskog rally prvenstva.

Šapjane – Odbrojavaju se dani do dolaska svjetskih rally asova u Hrvatsku na četvrtu ovogodišnju postaju Svjetskog prvenstva u kraljevskoj automobilističkog disciplini. WRC Croatia rally održava se od 20. do 23.travnja, a organizacijski tim WRC projekta u Hrvatskoj posvećuje dužnu pažnju sigurnosti, kako natjecatelja, tako i svih sudionika najveće svjetske automobilističke manifestacije u nas, a posebno i gledatelja, kojih se očekuje u izuzetno velikom broju duž svih deset dionica brzinskih ispita na prostorima pet županija i Grada Zagreba.

sigurnosne_sluzbe_sapjane_wrc_trening__6_ Dr Mirko Grgurev upoznaje medicinsko osoblje s radom (snimio M.Krpan)

Ovih dana u nekoliko sredina kojima gravitiraju dionice brzinaca održavaju se stručni susreti najodgovornijih za sigurnost na brzinskim ispitima, što podrazumijeva izuzetno kvalitetne timove zdravstva, vatrogastva, a na pojedinim mjestima i Gorske službe spašavanja. Drugu je godinu za redom jedan takav susret održan i u Vatrogasno-vježbovnom centru Šapjane, u Primorsko-goranskoj županiji, kojem je prisustvovalo 70-tak članova timova prve pomoći, vatrogasnih ekipa i HGSS-a koji će svoj obol i doprinos dati ove godine na dvije dionice brzinskih ispita, onoj već znanoj od prošle godine Platak, izuzetno zahtjevnoj i jednoj od najizazovnijih, obzirom da se radi i o prostoru na kojem će se pozicionirati, otprilike na sredini duljine od 16-tak kilometara brzinskog ispita i jedna od „Fun zona“ WRC-a. Druga je dionica ove godine uvedenog novog brzinskog ispita u srcu Gorskog kotara na dionici Ravna Gora-Skrad.

sigurnosne_sluzbe_sapjane_wrc_trening__2_ Šapjane - teorijski dio sigurnosnih službi uoči WRC-a (snimio M.Krpan)

Domaćini i predavači, svaki u svojoj domeni, bili su dr Mirko Grgurev, glavni liječnik WRC Croatia rallya, u području zdravstvene zaštite, Goran Batušić, član Povjerenstva za opću sigurnost Hrvatskog auto i karting saveza, u području vatrogastva, ujedno osoba odgovorna za spasilačke službe u WRC Timu, te Daniel Kuren iz Hrvatske gorske službe spašavanja, u domeni znanih obveza koje širom Hrvatske, u svakodnevici, a posebno u planinskim dijelovima pokrivaju članovi ove dobrovoljne asocijacije.

sigurnosne_sluzbe_sapjane_wrc_trening__4_ Mobilnost, operativnost, iskustvo podloga dobrog rada (snimio M.Krpan)

Sudionike je pozdravio i Mladen Šćulac, glavni vatrogasni zapovjednik PGŽ, prezentirajući im do sada učinjeno i ono što se planira na prostorima od 16 hektara na kojem se prostire centar u Šapjanama, koji će biti suvremeni prostor sveobuhvatne obuke svih interventnih službi.

Svi sudionici stručnog savjetovanja upoznati su s brojnim aspektima sigurnosnih radnji koje se predviđaju tijekom rallya, posebno apostrofirajući moguću pomoć i način provedbe iste kod natjecateljskih posada i vozila. Posebna je pažnja posvećena načinima intervencija kod vrhunskih automobila WRC1, hibridnih devet „bolida“ za koje su propisane posebne mjere i načini koji se identično primjenjuju diljem svijeta, na svim rally stazama koje su domaćini svjetskog rally prvenstva.

sigurnosne_sluzbe_sapjane_wrc_trening__5_ Goran Batušić prezentira rad vatrogasnih službi (snimio M.Krpan)

Pored niza teorijskih „pravila“, slikovnih i video prikaza, komunikacijskih kanala od Ureda rallya do terena na području pet županije koje su ove godine obuhvaćene dionicom Croatia rallya, sudionici skupa u praktičnom su dijelu, kroz prezentaciju na jednom od trkaćih automobila, vježbali pristup i načine intervencije u cilju što bržeg, efikasnijeg, ali neminovno funkcionalnog načina pružanja pomoći vozačima i saniranja mogućeg mjesta nesreće.

Višemjesečne pripreme svih službi provedene su na najbolji mogući način, a tijekom, gotovo cijelog hrvatskog WRC tjedna na terenu će se naći gotovo dvije tisuće članova sudačkih, redarskih, interventnih i raznih tehničkih službi. Ocjene prošlogodišnjeg rada bile su pozitivne, a odgovorna zadaća svih ima samo jedan cilj - što bolju i uspješniju realizaciju i trećeg izdanja WRC Croatia rallya u Hrvatskoj.

sigurnosne_sluzbe_sapjane_wrc_trening__3_ Pripadnici sigurnosnih službi s pažnjom prate predavanje (snimio M.Krpan)
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...