Foto-đir Ravnom Gorom: Pedeset nijansi zelene

Autor: Sanja Tumara 16.08.2022

ravna_gora_cesta Foto: S. Tumara

Ravnu Goru najbolje je upoznati šećući ravnogorskim poljem ili biciklirajući nekom od staza. Ravna Gora nas dočekuje dobrodošlicom - Dobrodošao u moj svijet, uživaj u mom izobilju, ali molim te, nemoj me prljati i oštećivati, a iz nje odlazimo sa željom da se što prije u nju vratimo.

RAVNA GORA – Ako je tunel Javorova kosa jedino što znate o Ravnoj Gori, onda je krajnje vrijeme da se zaputite ka ovom mjestu smještenom u središtu Gorskog kotara. Zanimljivo je da se ne zna točno kada je nastala Ravna Gora, pretpostavlja se tek da je to bilo mnogo prije nego se izgradila Karolinska cesta (u prvoj polovici 18. stoljeća).

ravna_gora_mjesto

A Ravnu je Goru najbolje upoznati šećući ravnogorskim poljem ili biciklirajući nekom od staza. Spomenuta Javorova kosa također je dobro odredište za izlet, nije zahtjevno i lako je pristupačno. No, mi smo krenuli Poučnom stazom Plodovi gorja i okolnim šumama na Suhom vrhu. Ako se i vi odlučite za taj pravac, nećete požaliti. Mir, sve moguće nijanse zelene boje, divne livade uglavnom posute žutim cvjetovima, duboka hladovina i temperatura idealna za hodanje. Poučna staza je ugodna za hodanje, ako možete podnijeti nešto uzbrdice, a bonus je pogled s vidikovca na cijelu Ravnu Goru.

ravna_gora_cvijece

Nakon hodanja ili bicikliranja, u blizini je i ugostiteljski objekt s lokalnim specijalitetima pa sigurno nećete ostati gladni. A iz Ravne Gore ćete otići sa željom da se što prije u nju vratite i sa željom da prenesete poruku s početka staze – Dobrodošao u moj svijet, uživaj u mom izobilju, ali molim te, nemoj me prljati i oštećivati.

ravna_gora_kosturnica
ravna_gora_medo_drveni_breza
ravna_gora_s_vidikovca
ravna_gora_stabla
ravna_gora_tabela
ravna_gora_staza_plodovi_gorja
stolci_zabe_ravna_gora_breza
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...