Fotografija Čitaj me Biljane Pantelić Adžage pobjednica foto natječaja u studenom

Autor: Nikola Cvjetović 05.12.2023

Biljana-Pantelic-Adzaga_Citaj-me-web

Pobjednička fotografija po Facebook glasovima je “Knjige u mom domu” autorice Viktorije Bićanić.

Rijeka - Evo nas s knjigom, u knjizi i oko knjige. Knjiga je nekada bila najsvetije, najplemenitije, najbolje i sve ono što je “naj” za poduku, obrazovanje, za relaksaciju ljudi.

Knjiga je nekada bila temelj i čuvar sveopćega kulturnog života. Danas tu ulogu već krupnim korakom preuzimaju društvene mreže i kojekakve druge digitalne platforme pa se time gubi i stanoviti i kriterij i kvaliteta, ali ona je još uvijek temeljni izvor znanja i umjetničkog izraza. Zbog važnosti knjige kao temeljnog izvora i ljepote i znanja, proglašen je i Svjetski dan knjige pa imamo i nacionalne mjesece ili dane knjige. Daje se važnost knjizi jer je ona doista važna, ne samo kroz povijest čovječanstva već i danas, bez obzira što trenutno živimo u vrlo agresivnom i dinamičnom digitalnom svijetu, pa su fotografske interpretacije knjige u ovom mjesecu odlične, maštovite i s vrlo lijepim dosjetkama. Istaknute su knjige, a tu je i nekoliko radova s aktivno uključenim i kućnim ljubimcima. Eto kako se dvije ljubavi – knjiga i psić ili mačka – sjedine u jedinstvenu strast. Pohvaljujem autoricu Dijanu Kresović, Učim francuski, koja je neposrednim kadrom i iz neobičnog kuta dočarala scenu čitanja, tj. učenja, a ljubimac je „sasvim slučajno“ uletio u kadar. Također pohvaljujem i Dražena Komadinu, Knjiga pod jastuk. Ovo je dobra dosjetka koja interpretira staru teoriju da prije spavanja čitaš štivo koje te zanima, a zatim knjigu staviš pod jastuk i ujutro sve znaš. Kompozicija fotografije je jednostavna, ali vrlo djelotvorno ilustrira jednu misao, jedan stav ma koliko bio netočan ili točan. Tko to zna?

Fotografiju koju nominiram na prvo mjesto studenoga je Čitaj me Biljane Pantelić Adžage. Scena je impresivna u svom sadržaju i načinu kako je interpretirana, kako je odabran trenutak fotografiranja. Ovo je vjerojatno prostor dječje knjižnice u kojem je djevojčica od 5 ili 6 godina uzela knjigu s police pa u silnoj znatiželji pokušava zaviriti što se to krije između korica ili što to piše unutra. Toliko je zanesena svojom radnjom, istraživačkim pohodom knjižnicom, da nije ni primijetila fotografkinju kako je „hvata“ fotoaparatom. Njena pognuta glava i pogled u smjeru knjige, slikovnice koju drži u rukama govori o zanesenosti i ogromnoj znatiželji da otkrije tajnu sadržaja ili ilustracija. Da je kojim slučajem djevojčica pogledala u stranu ili prema fotografu, nestala bi sva čarolija ove fotografije. Zato je ova fotografija uspješna jer je autorica u pravom, u odlučujućem trenutku fotografirala ovu scenu, napisao je Borislav Božić.

Tema za prosinac je: Advent u mojoj kući, stanu, dvorištu, ulici, mjestu, gradu, Advent svuda oko nas


Pobjednička fotografija po Facebook glasovima je “Knjige u mom domu” autorice Viktorije Bićanić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...