Foto-natječaj: Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju

Autor: Sanja Tumara 04.08.2022

Dalibor Sevaljevic - Nebo i sunce, Jedra Kvarnera

Tema natječaja su Jedra Kvarnera, otvoren je do 15. rujna, a organizator je Fotosavez Primorsko-goranske županije. Temu Jedra Kvarnera možete shvatiti metaforički, ali i doslovno.

RIJEKA – Jedra Kvarnera 2022., naziv je novog fotografskog natječaja u organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja, poručuju u Fotosavezu i kažu da fotografski natječaj raspisuju na tragu svojih osnovnih zadaća, a u duhu očuvanja tradicije ovoga kraja.
- Temu Jedra Kvarnera možete shvatiti metaforički, ali i doslovno. Ako shvatite metaforički, onda ćete kroz pojam jedara „čitati“ i istraživati kulturu i tradiciju života uz more, život od mora, život u moru. Fotografski ćete propitivati ambijent naslijeđa i svega onog što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana, ribare, mreže, barke, jedra i jedrenje, sve što je pod morem. Dakle, sve što na bilo koji način pokazuje i simbolizira ljepotu, muku i tradiciju sjedinjenosti čovjeka i mora, pojašnjava pravila natječaja predsjednik Fotosaveza PGŽ-a Borislav Božić. - Ako shvatite doslovno, možete slati fotografije tradicijskih plovila na jedra, snimke sa svih regata s Jadrana i Mediterana, svega onog što je vezano za tradiciju navigavanja. Istražujte more kao geografsku činjenicu, more kao kulturološku i povijesnu odrednicu.
Iz mora se izvire, u more se utječe, kaže Božić i dodaje:
- More je kao motiv slikarima, pjesnicima, fotografima povijesna konstanta. More je kao tema u umjetničkim praksama trajna i neiscrpna. More je prostor i ambijent odrastanja, rada, života, prirodnih fenomena. Svojom monumentalnošću ono je neiscrpna arhiva mnogih tajni. More je tajna. A još veća tajna je kontinuirano fotografirati more, pratiti njegove mijene, ući u suštinu fenomena. Tajna je pratiti trenutne motivacijske impulse i realizaciju stvaralačke ideje. Baviti se morem znači baviti se estetikom stvarnog prostora, a snimamo li ga, ovozemaljski smo Posejdoni s aparatom u ruci.
Natječaj traje do 15. rujna, a pravila natječaja i prijavnica nalaze se na linku.