[FOTO/VIDEO] BAKARSKOM VALOM RAZLIO SE HRVATSKI ISKON Večer tradicijske baštine oduševila publiku

Autor: Nikola Cvjetović 03.07.2022

tragom_hrvartske_bastine_bakar_smotra_folklora__4_

Unatoč vrućini, ili kako bi to rekla ekipa iz Mirlović Zagore – znamo mi i za vruće, uživali su i publika i izvođači. Bakarskom valom razlio se hrvatski iskon.

tragom_hrvartske_bastine_bakar_smotra_folklora__2_

Bakar - Bakar je u srpanj ušao s puno plesa, pjesme, glazbe... Manifestacija „Margaretino leto“ Bakranima, a i svim štovateljima hrvatske tradicije ponudila je drugu godinu zaredom Večer tradicijske baštine koju potpisuje Udruga Tragom hrvatske baštine. Impresivno je bilo vidjeti kako s bakarskog pontona, duboko protegnutog u bakarsku valu kreće iskonska Hrvatska. Kreće špalir osam kulturno-umjetničkih društava u prekrasnim nošnjama put Žala ribara, jedne od najljepših primorskih pozornica na kojoj je te večeri nastupala – Hrvatska.

tragom_hrvartske_bastine_bakar_smotra_folklora__5_

Lijepo je bilo vidjeti i prepune terase bakarskih lokala, klupice i ljude koji su pljeskom ispraćali folkloriste iz Lijepe naše, a i zaustavljali ih želeći – a, što drugo nego „selfi“. Bakarskim Primorjem prošetali su, kao i na Žalu ribara pokazali djelić hrvatske baštine članovi - Folklornog ansambla Zora iz Opatije, Kulturno-umjetničke udruge „Zvona Zagore“ iz Mirlović Zagore, iz Šibensko-kninske županije. Potom KUD Šokadija pristigao iz Vukovarsko-srijemske županije, točnije iz Starih Mikanovaca. Pa, KUD Putniković iz Putnikovića na Pelješcu, KUD Sveti Juraj iz Karlovačke županije, točnije iz Draganića, KUD Dangubice iz Kutereva ili susjedne nam Ličko-senjske županije. Istarsku županiju predstavio je KUD Zlatela iz Kršana, a oni koji su u Bakar stigli brodom su Vrbničko kulturno društvo Frankopan iz Vrbnika na otoku Krku.

tragom_hrvartske_bastine_bakar_smotra_folklora__1_

Na pozornici su spomenuti čuvari baštine osim predivnih nošnji predstaviti pjesme, plesove i običaje kraja iz kojeg dolaze, a na promo štandovima delicije i druge specifičnosti svog zavičaja. I tako na pozornici sopile, mih, drmeš, bećarac, balon, kanturi, dangubice, bijele maškari i sve druge specifičnosti hrvatske tradicijske baštine, a na štandovima palenta kompirica, čvarci, kulen, kulenova seka, ogroman pršut iz Mirlović Zagore, kolača kao u priči, potom vina Pelješca, svo bogatstvo krčkih vinara, lička i slavonska šljivovica, pa brošure, knjige i zbilja svega.
Unatoč vrućini, ili kako bi to rekla ekipa iz Mirlović Zagore – znamo mi i za vruće, uživali su i publika i izvođači. Bakarskom valom razlio se hrvatski iskon. Tomu je pridonijela već spomenuta Udruga Tragom hrvatske baštine, uz pomoć Grada Bakra i pripadajuće mu Turističke zajednice koji potpisuju organizaciju ovog tradicijskog spektakla čiji su korijeni zasađeni 2020. godine prvom u Hrvatskoj, zbog korona situacije, online otvorenom i prenošenom izložbom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, nastavljen lani s kovid potvrdama u Bakru, i ove godine oslobođen – koliko je to bilo moguće svih tih problema.

tragom_hrvartske_bastine_bakar_smotra_folklora__3_

• Ma, znate za onu našu „strpljen-spašen“. Nije lako ali je izvedivo. Hvala svima koji su nam u ovom pomogli, ne samo ove godine nego i inače, a nadasve onim malim, nevidljivim kotačićima koji pokreću cijeli stroj. Hvala Bakru i njegovom prvom čovjeku, gospodinu Tomislavu Klariću koji je lani znao prepoznati našu ideju, a posebno svima onima koji čuvaju tradiciju. Da nije njih, ne bi bilo ovakvih rasplesanih i raspjevanih večeri baziranih na ono što zapravo jesmo – Hrvatska, rekla je Slavica Mrkić Modrić, uz Marka Gracina potpisnica svega što baštini i promiče Udruga Tragom hrvatske baštine.

Što se sve u petak, 1. srpnja zbivalo u Bakru možete pogledati na YouTube kanalu Novinet.tv koji je cijeli događaj uživo i prenosio te stranici Udruge Tragom hrvatske baštine, www.bastina.hr.

VIDEO

pocket icon

BAKARSKOM VALOM RAZLIO SE HRVATSKI ISKON Večer tradicijske baštine oduševila publiku

Više sa portala torpedo.media ...