[FOTO/VIDEO] Grobnički dondolaši obahajali po općini Jelenje

Autor: Nikola Cvjetović 15.01.2022

grobnicki dondolasi kolo drazice 2022  1

Nakon Dražica, Dondolaši su nastavili svoj put u Podhum, pa u Sobole, Zastenice, Grad Grobnik, Lukeže, da bi u Jelenje stigli u večernjim satima

Dražice – Nakon što su proteklog vikdna odradili svoj pohod po Čavji, Grobnički dondolaši danas su obahajali općinu Jelenje. Čuvari grobničke baštine, razveselili su jelenjske mještane koji su ih pozdravili na Trgu mlikarice u Dražicama, na kojemu su napravili svoje prvo kolo na području općine Jelenje i započeli osamnaest kilometara dugu dionicu, kako drugačije nego “na hodeć”.

Više od 60 dondolaša, što velikih, što malih, zvonili su svojim teškim zvonima i zvonjavom nastojali otjerati zimu. Nakon Dražica gdje ih je dočekalo i najviše sumještana nastavili su svoj put u Podhum, pa u Sobole, Zastenice, Grad Grobnik, Lukeže, da bi u Jelenje ponovo stigli u večernjim satima.

VIDEO

Podsjetimo, danas su Grobnički dondolaši turistička atrakcija Grobništine i poznati su diljem Hrvatske i izvan naših granica. Dondolaše mještani dočekuju, časte i iskazuju im sve počasti svjesni njihove važnosti u dalekoj prošlosti.

Naime, dondolaši potječu od ljudi koje su angažirali vlasnici velikih stada ovaca (pa i goveda) u vrijeme kada se stoku tjeralo na ispašu u više predjele na šumske pašnjake.Nadničari su navlačili strašne maske (krabuje) i zvonili velikim zvoncima (dondolali) tjerajući zvijeri (vuka, risa i medvjeda) od stada stoke. Legenda kaže da su tako opremljeni Grobničani odigrali i presudnu ulogu u boju s Tatarima na Grobničkom polju 1242. godine, pa i u kasnijim bitkama s Osmanlijama. No ostavimo legende i povijesne priče, i poželimo Grobničkim dondolašima da potraju onoliko koliko traju legende o njima, a kao organizirana grupa djeluju od 2000. godine.

grobnicki dondolasi drazice 2022  2
grobnicki dondolasi kolo drazice 2022  2