Gong: Na interaktivnoj karti nađite svoju izbornu jedinicu

Autor: Sanja Tumara 04.04.2024

gong_interaktivna_karta Foto: Gong

Prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Republici Hrvatskoj premješteno je iz dotadašnje svoje izborne jedinice u neku drugu. Stoga je Gong interaktivnom kartom građanima odlučio olakšati snalaženje.

Rijeka – Zanimljiva inicijativa stiže iz Gonga. Gong je, naime, izradio i objavio interaktivnu kartu s pomoću koje svatko može pronaći u koju izbornu jedinicu spada prema adresi na kojoj je prijavljen, odnosno adresi navedenoj na osobnoj iskaznici.

Prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Republici Hrvatskoj premješteno je iz dotadašnje svoje izborne jedinice u neku drugu.

„Kada je u svibnju prošle godine Andrej Plenković predstavljao novi model izbornih jedinica za izbore za Hrvatski sabor, kazao je da je riječ o "manjoj modifikaciji" i da od 3.646.636 registriranih birača njih 78 posto po novom modelu ostaje u izbornim jedinicama u kojima su glasali i na izborima 2020., dok ih je 22 posto premješteno u drugu izbornu jedinicu“, napominje Gong te upozorava „na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica. U određenim dijelovima, ovaj model je čak i regresija dosadašnjeg modela. Ranije su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu“.

Stoga je Gong, kako bi građanima i građankama olakšao snalaženje u novoj podjeli, izradio interaktivnu kartu na kojoj možete vidjeti izborne jedinice u različitim bojama i označene odgovarajućim brojem:

„Gong je ovu kartu izradio koristeći platformu uMap i podatke o administrativnoj podjeli Republike Hrvatske koje je u vektorskom obliku dobio od Državne geodetske uprave i od Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Grada Zagreba. Izborne jedinice vizualno smo oblikovali onako kako su definirane aktualnim Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Linkovi na liste kandidata vode na stranicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Gong je neprestano upozoravao na netransparentnu proceduru donošenja Zakona, ignoriranje pojedinih preporuka Ustavnog suda, a potom i skrivanje imena autora koji su skrojili nove izborne jedinice. Gong predlaže model po kojemu bi se Hrvatska, umjesto na deset, dijelila na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama povijesnih hrvatskih pokrajina, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika - od 17 do 29.“

Gongovu kartu i upute kako koristiti kartu pronađite na poveznici. Klikom na točku kraj oznake izborne jedinice, možete pronaći link na listu kandidata za koje možete glasati na biralištima 17. travnja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...