Gradonačelnik Filipović na Forumu Europske investicijske banke u Luksemburgu

Autor: Marina Pauletić 08.02.2024

forum_luksemburg_foto_eib.org Foto: eib.org

Europska investicijska banka (EIB) kreditna je institucija Europske unije u vlasništvu država članica.

Rijeka/Luksemburg - Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjelovao je na Forumu Europske investicijske banke (EIB) u Luksemburgu, posvećenom europskoj konkurentnosti u polariziranom globalnom kontekstu.

Drugo izdanje Foruma EIB grupe u Luksemburgu je okupilo više od 900 predstavnika politike, gospodarstva, znanosti i civilnog društva. Tijekom 7. i 8. veljače govornici i panelisti sa sudionicima foruma podijelili su svoja mišljenja o izgledima rasta europskog gospodarstva u svjetlu rata, inflacije i strogih financijskih uvjeta. Ovogodišnji Forum bavio se temama konkurentnosti, energetske sigurnosti, inovacija i strateške autonomije Europske unije, ulaganja za potporu koheziji i digitalnoj tranziciji, kao i izazovima proširenja EU-a i zelene tranzicije.

Na Forumu je predstavljeno i godišnje izvješće EIB grupe o ulaganjima, u kojem se ističe kako gospodarstvo Europske unije pokazuje izuzetnu otpornost u suočavanju s višestrukim izazovima: europske tvrtke povećale su ulaganja u inovacije, energetsku učinkovitost i diversifikaciju opskrbnog lanca.
„Održiva ulaganja potpomognuta koordiniranom potporom politike EU-a bila su ključna za ubrzavanje energetske tranzicije i usvajanje novih tehnologija“, rekla je predsjednica Europske investicije banke Nadia Calviño na otvaranju Foruma, naglašavajući kako europska konkurentnost počiva na udruživanju resursa i izgradnji partnerstva unutar Unije.
Na Forumu su govorili i luksemburški premijer Luc Frieden, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, premijer Albanije Edi Rama, izvršni potpredsjednici Europske komisije Valdis Dombrovskis i Maroš Šefčovič, EU povjerenici Wopke Hoekstra, Mairead McGuinness i Kadri Simson, potom ministri nekoliko zemalja, među kojima i hrvatskih ministarstava te HBOR-a, kao i kreatori politika iz cijele Europe i svijeta.

Gradonačelnik Filipović se na marginama Foruma sastao s voditeljicom Ureda EIB grupe u Hrvatskoj Slađanom Ćosić te Olgom Pascenco, EIB-ovom koordinatoricom zaduženom za Hrvatsku i kreditiranje projekata u javnom sektoru, s kojima je razgovarao o mogućnostima nastavka suradnje Grada Rijeke i EIB-a.

Također, gradonačelnik Filipović prisustvovao je i sastanku na temu priuštivog stanovanja i inicijative Circular Cities, posvećene implementaciji rješenja kružnog gospodarstva na lokalnoj razini. Sastanku su, pored predstavnika EIB-a, prisustvovali i gradonačelnik Splita Ivica Puljak te pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Grada Osijeka Sanda Pašuld.

Europska investicijska banka (EIB) kreditna je institucija Europske unije u vlasništvu država članica, financirajući ulaganja koja pridonose ciljevima politike EU-a. Projekti EIB-a jačaju konkurentnost, potiču inovacije, promiču održivi razvoj, jačaju društvenu i teritorijalnu koheziju te podržavaju pravedan i brz prijelaz na klimatsku neutralnost.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...