Greenpeace: Političari, što ćete napraviti po pitanju klimatske krize i zaštite okoliša?

Autor: Sanja Tumara 04.04.2024

greenpeace_na_markovom_trgu_01 Foto: Greenpeace

Organizacija je na adrese „pet političkih stranaka/koalicija koje prema anketama prelaze izborni prag (Domovinski pokret, HDZ, Most, Možemo! i SDP)“ poslala anketni upitnik, a rezultate će objaviti tijekom predizborne kampanje.

Rijeka – „Želimo da političke stranke jasno i glasno kažu što planiraju napraviti po pitanju klimatske krize i zaštite okoliša, temama o kojima ovisi naša budućnost. Želimo da to čuju i vide birači prije nego što u ruke prime glasačke listiće“, kazala je programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić na konferenciji za medije na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora.

Greenpeace smatra da spomenute teme zaslužuju visoko mjesto u predizbornim raspravama, s obzirom na to da zadnjih godina sve više i jače osjećamo posljedice klimatskih promjena na vlastitoj koži i u vlastitom dvorištu.

Stoga je ta neovisna globalna nevladina organizacija na adrese „pet političkih stranaka/koalicija koje prema anketama prelaze izborni prag (Domovinski pokret, HDZ, Most, Možemo! i SDP) poslala anketni upitnik“:

„U anketi se nalaze teme važne za budućnost zemlje - energetska tranzicija te očuvanje okoliša i prirode - sa zahtjevom da se stranke o njima izjasne:

1. Od 2030. Hrvatska može i treba proizvoditi svu električnu energiju za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora energije.
2. Zajedno s drugim zemljama Europske unije Hrvatska treba napustiti fosilni plin do 2035. godine.
3. Obustaviti sva ulaganja u novu infrastrukturu za fosilni plin i ambiciozno se okrenuti obnovljivim izvorima energije i mjerama energetske učinkovitosti.
4. Nova Vlada treba naložiti INA-i vađenje plinske platforme Ivane D sa dna Jadranskog mora, kao što je to već naredio Državni inspektorat.
5. Hrvatska ne treba sudjelovati u slovenskim planovima za novu nuklearnu elektranu Krško 2, nego se okrenuti domaćim, obnovljivim izvorima.
6. Globalni sporazum o oceanima koji je Hrvatska potpisala, a UN usvojio, treba ratificirati do kraja ove godine.
7. Po uzoru na Globalni sporazum o oceanima, snažno poduprijeti i zagovarati ambiciozni Globalni sporazum o plastici."

Aktivisti Greenpeacea na Markov su trg donijeli i prigodne rekvizite, prijenosnu solarnu elektranu s priključenim "predizbornim" semaforom i veliki glasački listić koji pokazuje pravac kojim bi trebala ići hrvatska energetska politika, stoji u priopćenju Greenpeacea.

„Dosadašnja hrvatska klimatska i energetska politika pokazala je nedostatak ambicija i rezultat su minimalna ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Za razliku od brojnih europskih zemalja koje su sunce i vjetar prepoznale kao čisti i neovisni izvor energije, naše dosadašnje vladajuće garniture bile su sklonije širenju plinske infrastrukture, a po najnovijim najavama i one nuklearne“ izjavila je Petra Andrić:

„Naime, nuklearni lobi i aktualna politika u posljednje vrijeme nuklearnu energiju javnosti nameću kao prihvatljivo tranzicijsko rješenje, što je velika podvala. Nuklearna energija je preskupa, realizacija projekata traje i do petnaest godina, trajno rješenje za nuklearni otpad jednostavno ne postoji, a ne rješava ni pitanje energetske neovisnosti. Usto, NE Krško, primjerice, krajem prošle godine zbog kvara nije radila mjesec i pol dana, a trenutno je u remontu dodatnih mjesec dana, što znači da u samo sedam mjeseci nuklearna elektrana neće raditi dva i pol mjeseca. Začudo, nikome za to vrijeme ne nedostaje električne energije.

Srećom, hrvatski građani u sve većoj mjeri prepoznaju vrijednost ulaganja u solarnu energiju te je odgovornost novoizabranih političkih dužnosnika da mjerama i propisima omoguće i olakšaju građanima realizaciju projekata. - izjavila je Andrić, dodajući da sunca imamo u izobilju, a među najgorima smo u Europi po korištenju njegovog potencijala.“

Rezultati anketnog upitnika Greenpeacea bit će objavljeni tijekom predizborne kampanje, najavljeno je.

greenpeace_na_markovom_trgu_03
greenpeace_na_markovom_trgu_02
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...