HALU BOOK – programi poticanja čitanja na području općine Viškovo nastavljaju se i u ovoj godini

Autor: Marina Pauletić 07.03.2023

opcina_viskovo-79315

Ove su godine novitet radionice kreativnog pisanja.

Viškovo - Javna ustanova Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora nastavlja sa zanimljivim čitalačkim programima i u ožujku kojima je cilj poticanje čitanja kod djece, mladih, nezaposlenih, osoba starijih od 54 godine i osoba s invaliditetom.
Ovaj mjesec u okviru čitateljskog kluba „V Book“ kreću i Radionice kreativnog pisanja!

„U nastavku donosimo detalje svakog pojedinog programa, kome je isti namijenjen i termine održavanja te ovim pute pozivamo sve zainteresirane ciljane skupine s područja općine Viškovo da se prijave“, poručuju organizatori.

„Čitateljska radionica 54+“
„Čitateljska radionica 54+“ namijenjena je osobama od 54 godine i više. Sadržaj radionice obuhvaća interaktivno komuniciranje s polaznicima, poticanje na čitanje i raspravu o pročitanoj knjizi te poticanje na kvalitetno provođenje vremena na čitateljskim druženjima. Predviđeno trajanje je 90 minuta po radionici.
Datumi i vrijeme održavanja radionica:
- 2. ožujka, od 15:30 do 17 sati;
- 16. ožujka od 15:30 do 17 sati;
- 27. ožujka od 15:30 do 17 sati.

Radionica „Mali čitateljski kutić“
Radionica „Mali čitateljski kutić“ namijenjena je djeci školskog uzrasta od 7 do 13 godina. Sadržaj radionice obuhvaća interaktivno komuniciranje i poticanje djece na čitanje i podučavanje učenika kako pretraživati knjižni fondu knjižnicama i knjižarama, kao stvarati navike posjećivanja knjižnica i upućivati ih u rad knjižnice. Uključivanje djece u razgovor/debatu o pročitanome, crtanje i kreativno izražavanje. Predviđeno trajanje je 90 minuta po radionici.
Datumi i vrijeme održavanja radionica:
- 20. ožujka od 17 do 18:30 sati;
- 27. ožujka od 17 do 18:30 sati.

wp-content/uploads/2021/02/knjiga_ilustracija_ucenje_citanje.jpg

Pričaonica za najmlađe
„Pričaonica za najmlađe“ namijenjena je djeci predškolskog uzrasta od 4 do 7 godina. Sadržaj radionice obuhvaća čitanje priča i bajki, poticanje čitanja od najranije životne dobi te razvijanje navike posjećivanja knjižnica. Rad na razvoju čitalačkih sposobnosti i kreativnosti. Djeca će se uključiti kroz čitanje priča i bajki, igru, razgovor/debatu o pročitanome, crtanje i kreativno izražavanje, čime će aktivnost dobiti i umjetničku komponentu. Predviđeno trajanje je 90 minuta po radionici.
Datumi i vrijeme održavanja radionica:
- 2. ožujka od 17 do 18:30 sati;
- 16. ožujka od 17 do 18:30 sati;
- 25. ožujka od 10 do 11:30 sati.

Čitateljski klub „V Book“ – za ciljanu skupinu mladi
Čitateljski klub „V Book“ namijenjena je mladima od 14 do 25 godina. Sadržaj radionice uključuje poticanje na čitanje i diskusiju o pročitanim knjigama, uz zajedničko odabiranje zanimljivih tema i voditeljeve prijedloge na čitanje zanimljivih knjiga. Navedene će aktivnosti svakako pozitivno utjecati na uključivanje ranjivih skupina u zanimljive čitalačke programe i time prevenirati osamljenost i socijalnu isključenost. Predviđeno trajanje je 90 minuta po radionici.
Datumi i vrijeme održavanja radionica:
- 23. ožujka od 17:30 do 19 sati.

Čitateljski klub „V Book“ – za ciljanu skupinu osobe s invaliditetom
Čitateljski klub „V Book“ namijenjena je osobama s invaliditetom. Sadržaj radionice uključuje poticanje na čitanje i diskusiju o pročitanim knjigama, uz zajedničko odabiranje zanimljivih tema i voditeljeve prijedloge na čitanje zanimljivih knjiga. Navedene će aktivnosti svakako pozitivno utjecati na uključivanje ranjivih skupina u zanimljive čitalačke programe i time prevenirati osamljenost i socijalnu isključenost. Predviđeno trajanje je 90 minuta po radionici.
Datum i vrijeme održavanja radionica:
- 11. ožujka od 11:30 do 13 sati.

knjiga,_citaonica,_ilustracija

Čitateljski klub „V Book“ – za ciljanu skupinu nezaposleni
Čitateljski klub „V Book“ namijenjena je nezaposlenim osobama koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih pri HZZ-u. Sadržaj radionice uključuje poticanje na čitanje i diskusiju o pročitanim knjigama, uz zajedničko odabiranje zanimljivih tema i voditeljeve prijedloge na čitanje zanimljivih knjiga. Navedene će aktivnosti svakako pozitivno utjecati na uključivanje ranjivih skupina u zanimljive čitalačke programe i time prevenirati osamljenost i socijalnu isključenost. Predviđeno trajanje je 90 minuta po radionici.
Datumi i vrijeme održavanja radionica:
- 11. ožujka od 10 do 11:30 sati;
- 23. ožujka od 16 do 17:30 sati.

Radionice kreativnog pisanja
Radionice kreativnog pisanja namijenjene su osobama s invaliditetom, nezaposlenim osobama i mladima. Radionica uključuje interaktivno druženje i razgovor s voditeljem o dosadašnjem iskustvu u pisanju različitih književnih žanrova, objavljivanju istih, postupku objave knjiga i sudjelovanju na književnim natječajima. Kroz individualni pristup i uz iznalaženje zajedničkih tema i odabir književnih žanrova koji najviše zanimaju polaznike radionica, održat će se zajedničko pisanje i raspravljanje o napisanom, te će se analizirat pojedini napisani radovi kroz davanje književnih savjeta o načinu i stilu pisanja. Predviđeno trajanje je 90 minuta po radionici.

Datumi i vrijeme održavanja radionica
Osobe s invaliditetom (OSI):
- 11. ožujka od 9 do 10:30 sati;
- 20. ožujka od 15:30 do 17 sati.
Nezaposlene osobe:
- 11. ožujka od 11:30 do 13 sati;
- 23. ožujka od 14:30 do 16 sati.
Mladi (od 14 do 25 godina):
- 23. ožujka od 16 do 17:30 sati.

skola-olovka-ucenje-pisanje

Prijave i informacije o navedenim programima primaju se u Javnoj ustanovi Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora, Marinići 9, 51216 Viškovo. Radno vrijeme ustanove je ponedjeljkom i četvrtkom od 14 – 19 sati te utorkom, srijedom i petkom od 9 do 14 sati. Drugu i četvrtu subotu u mjesecu ustanova radi od 9 do 13 sati. Kontaktirati je moguće putem tel/fax-a na broj 051/682-404 ili putem mail-a: sredisnja.marinici@gmail.com.

Napomena: prilikom dolaska na prvu radionicu/pričaonicu polaznici će morati dostaviti niže navedenu dokumentaciju temeljem koje će dokazati pripadnost ciljanoj skupini:

Za osobe starosti do 18 godina:
- presliku osobne iskaznice ili rodnog lista ili drugog jednakovrijednog službenog dokumenta u kojem je naveden datum rođenja radi utvrđivanja dobi sudionika pri ulasku u projekt;
- suglasnost roditelja/skrbnika za sudjelovanje osoba mlađe od 18 godina (maloljetnika) u projektnim aktivnostima i potpisivanje maloljetnih osoba na potpisanim listama (Knjižnica će pripremiti navedenu suglasnost koju će roditelj/skrbnik potpisati).
Za osobe s navršenih 18 do 25 godina:
- presliku osobne iskaznice ili rodnog lista ili drugog jednakovrijednog službenog dokumenta u kojem je naveden datum rođenja radi utvrđivanja dobi sudionika pri ulasku u projekt.
Za osobe starije od 54 godine:
- presliku osobne iskaznice ili drugog jednakovrijednog službenog dokumenta u kojem je naveden datum rođenja radi utvrđivanja dobi sudionika pri ulasku u projekt.
Za nezaposlene uključujući dugotrajno nezaposlene osobe:
- potvrdu o vođenju u evidenciji HZZ-a.
Za osobe s invaliditetom:
- nalaz, rješenje ili mišljenje relevantnog tijela vještačenja o vrsti invaliditeta ili potvrdu o upisu u Hrvatski registar osoba s invaliditetom.

Sve su radionice u potpunosti besplatne!

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...