Izborne političke poruke – izazovi, rijeke, Rimsko carstvo, socijalizam, domovina, zavičaj…

Autor: Sanja Tumara 02.04.2024

parlamentarni-izbori-glasanje-2020-rijeka-5-2400x1524_c Foto: ilustracija

Nije se lako snaći u svemu što stranke i kandidati nude pa smo za vas pokušali otkriti za što se zalažu liste koje se natječu u 8. izbornoj jedinici i vidjeti što oni to obećavaju potencijalnim biračima i kako ih pokušavaju privući.

Rijeka – Izborne liste, stranke, koalicije, platforme, plakati, vizuali, programi, poruke, izborne jedinice, rokovi… Mnogo je tu termina, još više raznog sadržaja. Nije se lako snaći pa smo za vas pokušali otkriti za što se to zalažu kandidati na 14 lista kandidiranih u 8. izbornoj jedinici i vidjeti što oni to obećavaju svojim potencijalnim biračima i kako ih pokušavaju privući da na listi zaokruže baš njih.

"Glas za Autohtonu Hrvatsku stranku prava je glas za hrvatski narod i glas za hrvatsku državu, glas za bolji život", čuli smo na njihovom predstavljanju. „Rimsko carstvo je palo i Rimsko carstvo HDZ-a, ali i SDP-a će pasti“, optimistični su u stranci koja se požalila na loš medijski tretman.

„Umjesto svađa i sukoba biračima nudimo konkretna rješenja i gledamo kako će se bolje živjeti nakon izbora.“ Fokus i Republika svoje djelovanje usmjeravaju na to da „hrvatska država mora biti prijatelj svojih građana i servis njihovih potreba“ i na "smanjenje poreza i broja zaposlenih u državnoj administraciji, prilagodbu klimatskim promjenama…“.

Odlučnost i pravednost tvrdi da njihovi kandidati „sadašnju politiku oholog sebeljublja odlučno žele vratiti u politiku služenja svome narodu“. Pravo i pravda nemaju alternativu, njihov je slogan jer „Hrvatskoj ne treba ni lijevi ni desni lopovluk, već pravednost i jednakost“.

„Dok drugi govore u prazno, mi imamo rješenja za probleme koji muče Hrvatsku!“ Glavna točka programa Stranke Ivana Pernara „saborske su privilegije za običnog malog čovjeka, a ne samo za karijerne političare“. Zato što su „stranka naroda“, u centru su im „obični građani“.

„Alfa i Omega ovih izbora jest ideja da naša koalicija kao treća opcija u zemlji dobije što više glasova, a HDZ što manje mandata. To je početak njihovog kraja.“ Tako izbore vide u Domovinskom pokretu i Pravu i pravdi, a DP ima i izborni moto Ustani i ostani!

HDZ je spreman Za sve izazove. "Kontinuitet rasta Hrvatske i povećavanja plaća, mirovina i zaposlenosti, stabilnost, sigurnost i pouzdanost Za sve izazove", to su ključne poruke HDZ-ove kampanje. „Naša dosadašnja postignuća jamstvo su da ćemo ispuniti najave iz izbornog programa i nastaviti s rastom plaća, mirovina, BDP-a i zaposlenosti!“.

Predizborna koalicija Hrvatske stranke prava, Hrvatskog bila i Hrvatske demokratske seljačke stranke Za domovinu „razotkrit će sve one koji se lažno predstavljaju za Starčevićance i Radićevce, a rade isključivo za osobni probitak i partikularne i vlastite interese“.

Za ljude našeg kraja! Za naš zavičaj! Rijeka i Kvarner zaslužuju bolje!, poručuje „jedina hrvatska autentična regionalna opcija“ predvođena PGS-om i IDS-om. „Upravljanje novcem što smo ga sami zaradili u našem kraju, jer sami najbolje znamo naše potrebe, temeljni je preduvjet za kvalitetniji život“, smatraju regionalisti.

Na tvojoj strani, poručuje biračima Most u pjesmi uz koju izlaze na izbore, a koju je, objasnili su, „prihvatio otpjevati“ riječki glazbenik Sandro Bastiančić. U pjesmi sudjeluje i Mostova premijerska uzdanica Nikola Grmoja. U Mostu izbore dočekuju „potpuno spremni i odlučni. Ima nas, znamo, hoćemo i spremni smo!“.

Možemo poziva građane da „zamisle drugačiju Hrvatsku, iz koje se ne odlazi da bi se preživjelo, već dolazi da bi se dobro živjelo“. „Naša vizija obuhvaća bolji život za sve, kroz priuštive i dostupne vrtiće, univerzalni dječji doplatak, gradnju stanova za priuštivi najam, te povećanje mirovina na 67 % plaće…“

Beskompromisno, čvrsta je „jedina lijeva stranka“, kako sebe predstavlja Radnička fronta. Oni inzistiraju na svojih Šest beskompromisnih točaka promjene i bore se „za narodnu većinu, a ne bogatu manjinu“, od donošenja proradničkog Zakona o radu, preko ispitivanja porijekla imovine, do odvajanja javnog od privatnog zdravstva.

„Naši građani zaslužuju vlast koja ih neće krasti. Borba protiv korupcije je temelj za očuvanje naše države!“, uvjeren je SDP. Rijeke pravde dolaze –„nakon 17.4. riješit ćemo se štetočine Turudića, ukinut ćemo opasni Lex AP i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju kako bi mirovine rasle brže. To je moguće u prvih tjedan dana nakon izbora.“

Socijalizam – Radnici – Pravda, to je ono što Socijalistička radnička partija stavlja na prvo mjesto. „Povijest će zabilježiti da SRP nikada nije bila, a niti će biti na strani onih koji stvaraju društvo gdje je kapital iznad ljudi“, kažu u SRP-u.

Platformi Umirovljenici zajedno cilj je izvlačenje umirovljenika iz siromaštva pa koalicijom umirovljeničkih stranaka žele motivirati umirovljenike i „udruženim naporima pobijedili rastuće siromaštvo u koje ih sve više upada“.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...