Jeste li spremni za dugo vruće ljeto?

Autor: Sanja Tumara 13.05.2022

wp-content/uploads/2021/06/Kantrida-kupanje-kupaci-ljeto-02.jpg

Nije prema Vakulinoj, nego prema prvoj dugoročnoj prognozi meteorološkog servisa Severe Weather, ali Hrvatsku čeka vruće i vrlo suho ljeto. Temperature bi mogle biti čak i 2 Celzijeva stupnja više od prosjeka, predviđa ECMWF model!

Rijeka – Temperature u Hrvatskoj puno više od prosjeka i do 60 posto manje padalina od prosjeka, posebno u Istri i na obali! To je, ukratko, prva dugoročna prognoza za ovo ljeto. Nije je, istina, objavio Zoran Vakula, nego meteorološki servis Severe Weather, prema modelu ECMWF.

Tijekom cijelog ljeta u Hrvatskoj bi temperature mogle biti između 1 i 2 Celzijeva stupnja više od prosjeka, predviđa ECMWF model. Taj je model je globalni prognostički model i smatra se najpouzdanijim modelom kada je riječ o dugoročnim prognozama.

Drugi model, UKMO model meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva, za Hrvatsku također predviđa iznadprosječne ljetne temperature i vrlo suho vrijeme. CFSv2 model, glavni sjevernoamerički model dugog dometa, za Europu daje nešto drugačiju prognozu, no i on u Hrvatskoj predviđa veća temperaturna odstupanja od prosjeka, između 1 i 2 Celzijeva stupnja.

E sad, koji savjet dati? Ako volite ljeto i vrućine, nadajte se da su predviđanja točna. A ako, pak, niste fan ljeta, nadajte se da su pogriješili, ipak je to tek prva dugoročna prognoza, možda će se štogod promijeniti do iduće, ne bi bilo prvi put, zar ne…