Kako do stana? U Rijeci 50 m2 170 tisuća eura!

Autor: Sanja Tumara 13.05.2024

kozala_neboderi_2023 Foto: arhiva

Sve je više mladih koji si ne mogu priuštiti nekretninu, a ni građaninu s prosječnim primanjima nema se što ponuditi, istaknula je Lana Mihaljinec Knežević iz HGK u HRT-ovoj emisiji.

Rijeka - “Prosječan stan u Rijeci od 50 kvadrata u 2004. godini mogao se kupiti za 65 tisuća eura, a danas taj isti stan vrijedi oko 170 tisuća eura. To je rast vrijednosti od 165 posto, a ako se isti stavio u najam, moglo se zaraditi još 112 tisuća eura”. Istaknuo je to vlasnik riječke agencije za nekretnine Branko Papeš u Studiju 4 na HRT-u, gdje je gostovao s članicom Predsjedništva poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Lanom Mihaljinec Knežević.

„Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stranci kupuju ovdje nekretnine kao investiciju. Jedan je od razloga što mogu ostvarivati velike prihode kroz turistički najam koji je nisko oporezovan“, naglasila je Mihaljinec Knežević te dodala: „Sve je više mladih koji si ne mogu priuštiti nekretninu… Građaninu s prosječnim primanjima nema se što ponuditi“.

Papeš je istaknuo je da najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj Zadar:

„Morate izdvojiti 17,9 godina svih prihoda kako biste mogli kupiti prosječnu nekretninu, u Dubrovniku je to 16,9. No i u Münchenu se mora raditi 15 godina da si priuštite stan od 100 kvadrata, a u Rimu 15,7 godina. Najskuplji su Milano s 19,6 i Beograd s 19,4“.

„Hrvatska spada među 30 posto najskupljih lokacija u EU-u, no priuštivost nije znatno drugačija od ostatka Europe“, rekao je Papeš u Studiju 4.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...