Komadina: Štete od prodora vode pretrpjelo je 17 školskih objekata, ali za sada nema zakonskih uvjeta za proglašenje elementarne nepogode

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 29.09.2022

GRAD_RIJEKA_08

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Marko Filipović sastali su se s ministrom mora prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, koji je naveo je da se razgovaralo o mogućnosti unapređenja postojećeg sustava oborinske odvodnje kroz infrastrukturne projekte i obnovu državnih cesta koje se provode u Rijeci.

Rijeka - Župan Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović održali su sastanak s ministrom mora prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem na kojem su ga izvijestili o razmjerima katastrofalnog nevremena koje je pogodilo Rijeku, ali i druge dijelove Županije. Kako je izjavio župan, ovolike količine oborine i ovakve bujične poplave do sada nismo doživjeli.

“Od sinoć je palo rekordnih i do sada nezabilježenih 300 litara kiše po četvornom metru. Potopljeni su i dijelovi Gorskog kotara čak i više nego kod posljednjeg nevremena s još većim vodostajem rijeke Kupe, ali je sada srećom u opadanju. Vjerujemo da će noć koja je pred nama, kao i sutrašnji dan ipak dovesti do smirivanja padalina. Za sada nema zakonskih uvjeta za proglašenje elementarne nepogode. Štete od prodora vode pretrpjelo je i 17 školskih objekata, ali sve će škole sutra imati redovnu nastavu. Otvorili smo danas i druge teme o projektima prometne i lučke infrastrukture, mi projekte imamo i vjerujem da ćemo ostvarit jednako dobru suradnju kao i do sada”, izjavio je župan po završetku sastanka održanog u Gradskoj upravi.

GRAD_RIJEKA_03

Ministar Butković naveo je da se razgovaralo o mogućnosti unapređenja postojećeg sustava oborinske odvodnje kroz infrastrukturne projekte i obnovu državnih cesta koje se provode u Rijeci.

“Na sastanku je bila i direktorica Hrvatskih cesta i vodit će se računa o tome da se kod obnove postojećih cesta u gradu i taj sustav poboljša. Razgovarali smo i o činjenici da su jučer veliki teret podnijeli i vatrogasci i civilna zaštite te u tom smislu oprema koju oni koriste je dobra, međutim, tu država treba napraviti iskorak budući da postoje predviđena sredstva kroz europske fondove”, naveo je ministar i dodao kako se razgovaralo i o infrastrukturnim projektima:

“Sljedeće godine planiramo završiti cestu D403, a na postojećoj obilaznici napraviti dodatni čvor i intervencije na samom čvoru Orehovica, planira se novi čvor Kozala, i tu je naravno najveći projekat vrijednosti oko 350 milijuna eura, a to je željeznička pruga Škrljevo-Rijeka-Jurdani koja bi trebala još ove godine biti kandidirana kroz CEF”, zaključio je ministar.

GRAD_RIJEKA_05

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da je napravljena analiza preliminarnih šteta poplavom pogođenih poslovnih prostora te zdravstvenih, kulturnih i obrazovnih objekata u Rijeci. Najveća šteta zabilježena je u Art kvartu gdje su poplavljena prizemlja Dječje kuće, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Muzeja Grada Rijeke. Gradonačelnik je naveo kako se elementarna nepogoda ne može proglasiti jer šteta nije veća od 20 posto vrijednosti proračuna, no kada se ustanove točni iznosi, sve razine vlasti vidjet će na koji način mogu pomoći. Uputio je apel građanima da, ako ne moraju, ne dolaze večeras u centar grada s automobilima s obzirom je i za noćas najavljeno nevrijeme.

GRAD_RIJEKA_06
Više sa portala torpedo.media ...