Koncert gudačkog kvarteta "Cadenza Zagreb" održan u Bakru

Autor: Andrea Načinović 05.07.2022

gudacki_kvartet_bakar Foto: Miljenko Šegulja

Program koji je kvartet izveo je prilično zahtjevan no za uho slušaoca dopadljiv, raritetan, ali i atraktivan - upravo je to posebnost programskih odabira ovog kvarteta koji traje već 27 godina.

Bakar - U nedjelju, 3. srpnja, u velebnom ambijentu konkatedrale sv. Andrije apostola u Bakru, koncertom gudačkog kvarteta "Cadenza Zagreb", započeo je ciklus koncertnih gostovanja koje KUU Sklad organizira u sklopu manifestacije "Margaretino leto" u suradnji s poznatim hrvatskim umjetnicima, a uz financijsku podršku Ministarstva kulture i Turističke zajednice Grada Bakra.
Gudački kvartet „Cadenza Zagreb" djeluje od 1995.godine, a čine ga vrsni glazbenici: Krešimir Marmilić – violina, Ivan Zovko – violina, Marta Bergovec – viola te Vinko Grubešić – violončelo.

Program koji je kvartet izveo je prilično zahtjevan no za uho slušaoca dopadljiv, raritetan ali i atraktivan - upravo je to posebnost programskih odabira ovog kvarteta koji traje već 27 godina.

Kvartet je na koncertu izveo gudački kvartet Felice Giardinia br. 4 u Es Duru, kvartet rijetko izvođen i u svjetskim okvirima, dopadljivih tema koje se u svim dionicama nadopunjuju. Tri stavka za djecu Anđelka Klobučara, jednostavno i dopadljivo djelo s puno ritma i vedrih melodija. Još jedno raritetno djelo kojeg na našim pozornicama ima upravo samo "Cadenza Zagreb" je nedovršeni gudački kvartet G. Puccinija. Nedovršeno djelo koje sam skladatelj po biografiji, nije želio formirati s drugim stavcima osim prvog iako ih je napisao. No, ti stavci su formirani kao posebna jednostavačna djela te su tako i objavljena. Puccinijevo djelo je u duhu skladateljevog opusa, neobičnih ali lijepih tema no i tehničkih zahtjevnosti za izvođače. I na kraju, najatraktivnija i najzahtjevnija točka koncerta, bio je izvođenje Gudačkog kvarteta br. 1 H. Villa-Lobosa, djela od 5 raznovrsnih stavaka s mnoštvom efekata, promjena ritmova, prekrasnih ugođaja i tema.

Sinergija odličnog ambijenta konkatedrale sv. Andrije apostola, odličan programski odabir i profinjena, emocionalna izvedba odličnih umjetnika u potpunosti je zaplijenila pažnju odlične publike u Bakru koja je pažljivo i angažirano pratila i zdušno nagradila izvođače i tako izmamila još jedan atraktivan dodatak: kvartet "Cadenza Zagreb" je izveo prekrasnu temu Ennia Morriconea iz filma Cinema Paradiso.

Odlična atmosfera i puno emocija na koncertu gudačkog kvarteta "Cadenza Zagreb" u konkatedrali sv. Andrije apostola u Bakru, puno pohvala izvođačima i organizatorima - nismo mogli zamisliti bolje otvorenje 'Klasičnoga Bakra'!

Ciklus nastavljamo već u nedjelju, 10.07. ispred kaštela u Bakru nastupom ansambla za ranu glazbu 'Minstrel' iz Zagreba za kojim slijede nastupi 'Tria Solemnis' 17.07. te 'Camerate Graestin' 20.07.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Više sa portala torpedo.media ...