Kreće obnova javne rasvjete u Općini Fužine vrijedna pola milijuna eura

Autor: Nikola Cvjetović 07.10.2023

obnova_javne_rasvjete_-_fuzine

Potpisivanjem ugovora o obnovi javne rasvjete Općina Fužine pridružuje se globalnim naporima za smanjenje ekološkog otiska i unapređenje energetske učinkovitosti.

Fužine - Obnova javne rasvjete je pretvaranje naše zelene politike iz riječi u djela jer očuvanje prirode našeg kraja, manje rasipanja energije i kvalitetniji život nas Gorana, samo su dio onoga za što se zalažem i na čemu svakodnevno radimo, istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine prilikom svečanog potpisivanja ugovora o energetskoj obnovi javne rasvjete vrijednog gotovo pola milijuna eura.

Potpisivanjem ugovora o obnovi javne rasvjete Općina Fužine pridružuje se globalnim naporima za smanjenje ekološkog otiska i unapređenje energetske učinkovitosti. Ovaj projekt predstavlja ključni korak prema modernizaciji zastarjele i neefikasne rasvjete, a financiran je kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za troškove energetske obnove sustava javne rasvjete, poznatim kao „ESIF krediti za javnu rasvjetu“ kojim se podržava ostvarenje energetskih ušteda u sustavima javne rasvjete putem mjera energetske obnove. Kamatna stopa na kreditnu liniju iznosi 0,1%, a kredit će se u potpunosti otplatiti iz ostvarenih ušteda održavanja i smanjenja potrošnje električne energije.

Izvođač radova je Zajednica ponuditelja LED rasvjeta i Elektroinstalacije Šporčić, a u ime Zajednice ugovor je s načelnikom Bregovcem potpisala direktorica LED rasvjete Marina Korbar Gverić. Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su, između ostalih, Ivica Mikulić, član Društva LED rasvjeta i Elvis Šporčić, direktor tvrtke Elektroinstalacije Šporčić, Tomislav Jakominić, nadzorni inženjer tvrtke OM Projekt i Helena Pavić, Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Fužine.

Postojeća javna rasvjeta je zastarjela, energetski i troškovno neefikasna te je predstavljala opterećenje za ekosustav ovog područja i općinski proračun. Ugradnjom novih rasvjetnih tijela na bazi LED tehnologije optimizirat će se troškovi rasvjete, smanjit će se šetna emisija CO2 i svjetlosno onečišćenje što je u skladu s ekološkim smjernicama i zelenim politikama koje Općina Fužine sustavno promiče u svim svojim do sada realiziranim projektima.

Naime, svjetlosno onečišćenje utječe na prirodne ritmove i navike životinja, poput kretanja, lova, razmnožavanja, migracija te smanjuje broj i raznolikost biljnih i životinjskih vrsta koje ovise o mraku. Ugradnjom LED rasvjetnih tijela upravo će utjecati na ove ključne elemente u prirodi te će kvalitetnije osvijetljene pozitivno utjecati i na ljudski vid čime će se povećati vidljivost i sigurnost u noćnim satima.

Ovim ulaganjem, Općina Fužine ne samo da nastavlja svoju posvećenost očuvanju okoliša i poboljšanju kvalitete života svojih mještana, već i podiže svijest o važnosti očuvanja ekosustava, čuvajući pritom ljepotu i jedinstvenost svog prirodnog noćnog neba.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...