Potpisan je ugovor: Kreće uređenje Rekreacijskog centra „Vicićev most“ u Općini Fužine

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 28.06.2022

potpis ugovora fuzine

Rok izvođenja radova je 120 dana, te se očekuje da će Općina Fužine na jesen ove godine imati novouređeni prostor.

Fužine – Općina Fužine i tvrtka Izgradnja iz Crikvenice sklopile su Ugovor o izvođenju radova na uređenje rekreacijskog centra "Vicićev most" u vrijednosti nešto više od milijun kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u iznosu od 970 tisuća kuna.

Rok izvođenja radova je 120 dana, te se očekuje da će Općina Fužine na jesen ove godine imati novouređeni prostor. Cilj projekta je obnova mosta u izvornom obliku radi proširenja i jačanja turističke ponude. Prostor će biti isključivo pješačko-izletničke namjene, a obzirom da se nalazi na poplavnom području, ujedno će se lokalnom stanovništvu osigurati povezanost s ostatkom naselja u slučaju visokih voda.

Nekadašnji most nalazio se na kolskom putu od naselja Lič prema Ličkom polju i služio je za prijelaz preko vodootoka rijeke Ličanke prije izgradnje HE Vinodol i akumulacije Bajer i imao je kolsko pješačku namjenu i koristio se kod visokih voda rijeke Ličanke, što je i sada cilj nakon realizacije projekta. Izrađen je početkom 20. stoljeća, a cilj Općine Fužine je da se most obnovi u izvornom obliku radi proširenja turističke ponude i da ima isključivo pješačku namjenu.

vicicev most danas Vicićev most danas

U sklopu Vicićevog mosta, a kao dio turističke ponude osiguran je prostor za potrebe rekreacije i za piknik. Za posjetitelje u sklopu nerazvrstane ceste osiguran je parkirni prostor za jedan autobus i za 10 osobnih automobila. Urediti će se manje boćalište, prostor za piknik koji se sastoji od platoa i staza, te zelenih površina. Za posjetitelje bit će osigurana dva dupla roštilja i prostor za stolove na otvorenom za oko šesnaest osoba.

Uređenje prostora za piknik i rekreaciju uspješno je prijavljen na javni poziv Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, te su odobrena sredstva u iznosu nešto više od 108 tisuća kuna, dok ukupna vrijednost ovog dijela projekta iznosi 276 tisuća kuna. Realizacijom uređenja prostora za piknik i rekreaciju i obnovom „Vicićevog mosta“ zaštitit će se i urediti prostor, razviti turizam u cilju održivog razvoja uz poštivanje ekoloških standarda. Također realizacijom ovog projekta osigurava se ravnomjerni turistički razvoj Općine Fužine.

vicicev most nekada Vicićev most nekad


.