„Kultura življenja“: Prvi programi u okviru velikog projekta „Klub umirovljenika Čavle

Autor: Andrea Načinović 12.05.2022

cavle-83612

Program kultura življenja započeo je već u ponedjeljak 09. svibnja radionicom „Kuhajmo zajedno zdravo kroz proljetni meni“.

Čavle - Ove subote 14.svibnja u okviru programa „Kultura življenja“ koji je sastavni dio velikog projekta „Klub umirovljenika Čavle“ kreće prvi program iz serije programa „Krećimo se prema zdravlju“. Prvi program kretanja nosi naziv „Stazom prema Gradu Grobniku“ na kojoj će se uz kretanje održavati niz atraktivnih programa usmjerenih na prevenciju zdravlja posebno građana treće životne dobi, ali i svih ostalih koji će se htjeti pridružiti.

polje kadulje

Program „Stazom prema Gradu Grobniku“ obuhvatit će nekoliko Mindfilness radionica; radionicu aromaterapije, ali i degustaciju domaćih proizvoda. Kroz Mindfulness radionice svi koji se odluče na ovu zanimljivu šetnju naučit će kako se usredotočiti na sadašnji trenutak i u potpunosti prihvatiti iskustva bilo ona pozitivna ili negativna. Korisnici će naučiti hodati svjesno, osluškivati,mirisati,promatrati…biti sada i ovdje, a ne kako to obično činimo u mislima o prošlosti ili pak budućnosti.Radionicu će voditi psihologinja i psihoterapeutkinja Nataša Jelenić Herega. Tu je i radionica aromaterapije koja će nas upoznati s kaduljom, kako je koristiti i koju energiju kadulja nosi pod vodstvom stručnog aromaterapeuta. Šetnja će započeti od Kluba umirovljenika Čavle na adresi Griža 16, Čavle , kretati se stazom prema gradu Grobniku na kojoj će svi korisnici programa u OPG-u Frankulin moći degustirati specijalitete od grobničkog sira,skute, mlijeka i ostalih delicija koje proizvodi ovaj grobnički OPG. Šetnja započinje u 10:00 sati, namijenjena je građanima treće životne dobi, ali se mogu priključiti i sve ostale dobne skupine od onih najmanjih do najstarijih s područja urbane aglomeracije R.Potrebna je samo dobra volja udobne tenisice,kapa, krema sa zaštitnim UV faktorom i boca vode za osvježenje tijekom šetnje koja će trajati negdje do 13:00 sati.

rizoto sa sparugama

Program kultura življenja započeo je već u ponedjeljak 09. svibnja radionicom „Kuhajmo zajedno zdravo kroz proljetni meni“.Radionicu je vodio autor brojnih kuharica i gastro projekata,a glavna tema proljetnog menija bio je rižoto sa šparugama i plodovima mora kojeg su kuhali polaznici radionice. Polaznici su imali prilike upoznati se s nizom šumskih delicija, od veprine s jajima, maneštre s koprivom i fažolom,divljim radićem s krumpirom fažolom,orasima i pancetom…..do namaza od medvjeđeg luka i ostalih delicija . Neke su delicije korisnici radionice imali prilike pripremiti sami,a neke su degustirali i upoznavali se s receptima. Osim toga program radionice dotaknuo se i pravilnog postavljanja stola kada se radi o nekoliko sljedova, sljubljivanju vina i hrane pa su polaznici imali more informacija i utisaka koje su s radionice ponijeli u svoje kuhinje.

Općina Čavle je kao nositelj projekta uz partnere HCK Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka te Udrugu umirovljenika Čavle povukla bespovratna sredstva iz EU potpora i Državnog proračuna za projekt„Klub umirovljenika Čavle“ u visini od čak 1.377.480,00 kn kako bi život građana treće životne dobi u Općini Čavle bio što sadržajniji i kvalitetniji istaknule su gradonačelnica Ivana Cvitan Polić te Petra Šuljić ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka koja je posjetila radionicu zdravog kuhanja.

Pozvale su sve zainteresirane da se priključe već ove subote 14.svibnja zanimljivoj šetnji stazom prema gradu Grobniku kako bi se što aktivnije posvetili svom psihičkom i fizičkom zdravlju.