Kvaliteta zraka u fokusu godišnje konferencije „Status održivog razvoja Sjevernog Jadrana i Srednje Europe“

Autor: Marina Pauletić 21.03.2024

wp-content/uploads/2018/04/rafinerija-dim-oneciscenje-zraka-urinj-1.jpgFoto: ilustracija

Usuglašen je i tekst novog memoranduma koji se bavi praćenjem kvalitete zraka u nadnacionalnim okvirima.

Rijeka/Trst - Predstavnici Primorsko-goranske županije sudjelovali su na dvodnevnoj konferenciji o održivom razvoju i zaštiti okoliša na području Sjevernog Jadrana i Srednje Europe koja se, povodom Svjetskog dana voda, održavala u sjedištu Autonomne regije Friuli-Venezia Giulia u Trstu.

Delegaciju PGŽ predvodila je zamjenica župana Marina Medarić koja je tom prigodom predstavila Kvarner kao destinaciju zdravstvenog turizma s naglaskom na liječenje plućnih bolesti, dok je prof.dr.sc. Luka Traven iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, predstavio rad Zavoda u kontekstu cjelogodišnjeg praćenja kvalitete zraka na području naše županije.

Konferencija „Status održivog razvoja Sjevernog Jadrana i Srednje Europe“ inicijativa je regije Friuli-Venezia Giulia, pokrenuta 2023. godine kada je usvojen i „Tršćanski memorandum o održivosti, energiji i okolišu“. Svrha memoranduma je usuglasiti zajedničke stavove o spomenutim sektorima, razvoj ideja za inovativne projekte, kao i općenito, šire regionalnog promišljanja održivog razvoja. U okviru ovogodišnje konferencije usuglašen je i tekst novog memoranduma koji se bavi praćenjem kvalitete zraka u nadnacionalnim okvirima.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Istarske županije, Izole, Tolmina, Koruške, regija Emilija-Romagna i Veneto, dok su PGŽ predstavljali i Goran Crvelin, voditelj Odsjeka za zrak i radni okoliš NZJZ PGŽ te Dorian Celcer, viši savjetnik za protokol i međunarodnu suradnju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...