Lider invest forum: Otoci PGŽ-a gospodarski predvodnici

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 14.05.2022

lider invest forum kruzic pgz FOTO: Lider

Cilj investicijskih foruma je promicanje proizvodnih investicija koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost.

Cres - Nakon Splita i Virovitice, treći ovogodišnji regionalni Lider invest forum održan je u creskom hotelu Kimen. Cilj investicijskih foruma je promicanje proizvodnih investicija koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost, a takva ulaganja ključna su za gospodarski oporavak.

Otvarajući forum, glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je da je po prvi put u sedam godina Invest stigao i do otoka te da su u Lideru zbog toga iznimno zadovoljni. Heri Bezić, predsjednik Županijske komore Rijeka, rekao je da se Lider bavi nečim što mnogi danas zaboravljaju, a to su proizvodne investicije jer nas samo proizvodnja može povući naprijed do blagostanja kojem se svi nadaju.

Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa, poželio je dobrodošlicu na otok i naveo kako je proizvodne investicije jako teško ostvariti, a na otocima je to dvostruko teže. Na Cresu je posljednjih godina realizirana jedna proizvodna investicija, sirana u Loznatom, a u pripremi ih je još nekoliko, rekao je gradonačelnik.

Vedran Kružić, izaslanik župana i ravnatelj Regionalne razvojne agencije, dodao je kako su otoci PGŽ-a gospodarski predvodnici, da se na njima stanovništvo ne iseljava te da jačaju inovacije.

Nakon uvodnih predavanja Miodraga Šajatovića i Zdenka Lucića, državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova te člana stručnog odbora Lider investa, održan je prvi panel “Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama?”. U njemu su sudjelovali Heri Bezić iz HGK-a, Vedran Kružić iz PRIGODA-e te Ugo Toić iz Otočne razvojne agencije, dok su na drugom panelu, fokusiranom na investitore i dobre primjere iz prakse, sudjelovali Gordana Deranja iz Tehnomonta, Ivana Balenović iz Orada Adriatica te Marko Jurman iz tvrtke Flix.