Luka Mrtvaška: Nastavak projekta podržali ministar Butković, župan Komadina i gradonačelnica Kučić

Autor: Portal Torpedo 31.05.2022

mrtvaska butkovic komadina

Ministar Butković, župan Komadina i gradonačelnica Kučić iskazali su spremnost da se sastanu s predstavnicima mještana Ilovika kako bi u neposrednom razgovoru pojasnili sve detalje projekta koji sigurno donosi razvojni iskorak Lošinju, Iloviku kao i ostalim sjevernojadranskim otocima.

Rijeka - Župan Zlatko Komadina, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima te gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić u sjedištu Županije održali su sastanak na kojem su detaljno razmotrili sve aspekte daljnje provedbe projekta luka Mrtvaška te ocijenili da je riječ o strateški važnom infrastrukturnom projektu za bolje prometno povezivanje kvarnerskih otoka kao i buduće “plave magistrale”.

Ministar Butković izrazio je žaljenje opstrukcijom projekta od strane mještana Ilovika te dodao kako je to jedinstven slučaj. “Kao što znate jako puno gradimo i na otocima i na obali na oduševljenje lokalnog stanovništva. Svi pozdravljaju nove rive i luke jer to donosi bolje i sigurnije brodske veze, zato sam iskreno zatečen ovom situacijom u Mrtvaškoj”, rekao je ministar te dodao da je riječ o projektu koji se financira europskim sredstvima, u kojem su poštovane sve zakonske procedure i oko kojeg od strane OLAF-a prema ministarstvu nije upućen niti jedan upit. Dodao je da projekt uključuje i izgradnju državne ceste od Malog Lošinja do uvale Mrtvaška za što će ministarstvo osigurati financiranje. Župan Komadina naglasio je da je projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Mrtvaška najveći investicijski zahvat izgradnje i uređenja lučke infrastrukture koji se europskim sredstvima realizira na kvarnerskim otocima kao zajednički projekt PGŽ, države i lokalne samouprave. Istaknuo je da su ispunjeni svi zahtjevi mještana Ilovika artikulirani i kroz zaključe Županijske skupštine, one koje je bilo moguće ispoštovati. “Nova riva u Mrtvaškoj gradi se temeljem valjane građevinske dozvole kako bi stanovnicima otoka Lošinja i cijelog lošinjskog arhipelaga omogućili prometnu povezanost primjerenu standardima 21. stoljeća. Projekt je to koji je tražen i iščekivan od stanovnika Lošinjskog arhipelaga dugi niz godina”, rekao je župan, a gradonačelnica Kučić dodala je da je od strane Grada Malog Lošinja jasno iskazana spremnost da se olakša prometovanje mještanima Ilovika za vrijeme trajanja radova, odnosno izmještanja državne linije Ilovik-Mrtvaška.

Na sastanku kojem je prisustvovala i ravnateljice Agencije za obalni linijski pomorski promet Paola Vidović istaknuto je također da je otok Ilovik trenutno povezan s tri stalne pomorske linije i ima povezanost bolju, bržu i učestaliju od drugih otoka lošinjskog arhipelaga.

Ministar Butković, župan Komadina i gradonačelnica Kučić iskazali su spremnost da se sastanu s predstavnicima mještana Ilovika kako bi u neposrednom razgovoru pojasnili sve detalje projekta koji sigurno donosi razvojni iskorak Lošinju, Iloviku kao i ostalim sjevernojadranskim otocima.