„Mala barka – Štorija od mora“, 16. Smotra i regata tradicijskih barki uz bogat program u Mošćeničkoj Dragi

Autor: Marina Pauletić 09.07.2024

smotra_regata_mala_barka_moscenicka_draga_2023__47_

Regate, izložbe, glazbeni nastupi, stručna vođenja, radionice...

Mošćenička Draga – Ovoga vikenda, od petka, 12. do nedjelje, 14. srpnja u Mošćeničkoj Dragi održat će se 16. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra – „Mala barka – Štorija od mora“.

Program počinje u petak, 12. srpnja u 18 sati promenadnim koncertom Limene glazbe Spinčići uz drašku plažu i na rivi. Otada pa sve do ponoći posjetitelji će moći razgledati prezentaciju maritimne baštine koja će također biti izložena na rivi. Eko-etno ponuda proizvoda Kvarnera bit će dostupna na rivi do 23 sata.

Svečano otvorenje smotre počet će u 19 sati inauguracijom brsečke batane, otvorenjem izložbe fotografija „Mala, a tako velika“ te inauguracijom manifestacije u sklopu Europskog dana pomorstva i brenda „Kvarner Maritime Heritage“. Voljen Grbac i Vivien Galletta od 19:30 do 20 sati izvest će hommage ljudima od mora, a od 19:30 do 21 sat trajat će radionica „Mići mornarići“ namijenjena djeci uzrasta 5-11 godina i njihovim roditeljima. Radionicu održava Teatar Oz. Radionice tradicijskih pomorskih vještina održat će se u istom periodu, kao i još dvije dječje radionice naziva „Barake Palagruzone: Kalanko recikliraj i izradi igrački“ te „Mali brodograditelji – gundula/dinosaur“. Radionice organizira udruga „Palagruža“.

mala_barka_2023_moscenicka_draga__5_

Posjetitelji će također moći snimiti slow motion fotografiju od 360 stupnjeva u Video Boothu. Video Booth bit će otvoren od 19:30 do 22:30 sata. Prikaz ribolova mrežama stajaćicama „Kako se kaluje i salpuje ušatnica“ bit će prezentiran u 19:45. U 20 sati posjetitelji će moći razgledati postav „Štorija od mora“ u interpretacijskom centru ribarske i pomorske baštine „Kuća od mora – Ekomuzej Mošćenička Draga“ uz stručno vodstvo. Od 20 do 21 sat bit će moguć razgled broda i interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja u potpalublju broda. Naziv ture je „Lošinjski logor Nerezinac“. U istome vremenu održat će se promocija projekta „Staze i putovi UNESCO Geoparka Viški arhipelag“. Od 20:30 do 21 sati održat će se revijalno veslanje tradicijskih barki uz drašku plažu i glazbenu pratnju Trio Josipiensis. Jedrenje „Bordižamo na bave s kraja“ u draškom akvatoriju održat će se od 20:30 do 21:15. Koncert grupe Trio Asi počet će u 20:45 te će trajati do ponoći, dok će od 21:15 do 21:45 trajati „Ples jedara i svjetla“ – revijalno noćno jedrenje sa svjetlosnim efektima i glazbom.

Događanja u subotu, 13. srpnja počinju već ujutro. Od 10 pa sve do 18 sati posjetitelji će moći razgledati izložbu i prezentaciju tradicijskih barki koje sudjeluju na smotri i regati „Mala barka – Štorija od mora“. Razgled interpretacijskog centra „Kuća od mora – Ekomuzeja Mošćenička Draga“ uz stručno vodstvo održat će se u 11 sati, dok će od 12 do 14 sati trajati foto natječaj „Jedra u kadru“ na kojemu mogu sudjelovati svi. Organizatori pozivaju natjecatelje da fotografiraju i podjele najljepše trenutke sa 16. smotre i regate tradicijskih barki na jedra te osvoje nagradu. Od 13:30 do 14:30 traje opremanje barki za regatu, a start je zakazan za 14:30 sati.

smotra_regata_mala_barka_moscenicka_draga_2023__41_

Udruga „Palagruža“ od 17 do 19:30 sati organizira radionice za stariju djecu „Barake Palagruzone: Ofalkono gajeta / falkuša: od kolumbe do jedra“ i „Izgradimo gundulu zajedno!“. Također će održati radionicu „Gundula ljubavi“ – radionicu veslanja u gunduli. Od 18 do 19:30 sati traje prezentacija projekta „Staze i putovi UNESCO Geoparka Viški arhipelag“, dok sajam eko-etno proizvoda Kvarnera traje od 18 do 23 sata. Od 19:30 do 22:30 posjetitelji će uživati uz primorsku glazbu, a od 20 do 21 sat bit će moguć razgled broda i interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja u potpalublju broda. Naziv ture je „Lošinjski logor Nerezinac“.

Svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate održat će se u 20:15, a od 22:30 pa do 1 sat ujutro trajat će koncert „Blues Metropolitano/Omaggio a Pino Daniele“.

smotra_regata_mala_barka_moscenicka_draga_2023__27_

Nedjeljni program, 14. srpnja počinje u 10 sati ujutro prezentacijom maritimne baštine na draškoj rivi. Prezentacija će se moći pogledati do 22 sata. Sajam eko-etno proizvoda Kvarnera trajat će od 18 sati do 23 sata, a razgled interpretacijskog centra „Kuća od mora – Ekomuzej Mošćenička Draga“ uz stručno vodstvo bit će održan u 18:30. Od 19 do 20:30 sati održat će se veslanje i jedrenje tradicijskim barkama za djecu i posjetitelje naziva – „Svi na more, na srh od bavi s kraja“. U istome vremenu udruga „Palagruža“ organizira radionicu veslanja u gunduli „Barake Palagruzone: Gundula ljubavi“, dok ŠRD Zubatac organizira ribolov s rive za djecu i radionicu prepoznavanja vrsta riba. Od 19 do 21 sat održat će se promocija projekta „Staze i putovi UNESCO Geoparka Viški arhipelag“.

Od 19 do 21 sat posjetitelji će uživati u okusima i mirisima mora kroz GEOfood program – promociju jela i pića s područja UNESCO geoparka Viški arhipelag te uz Papin brujet. Radi se o kulinarskoj radionici spravljanja tradicijskog ribarskog brujeta pripremljenog od srdele. Udruga „Palagruža“ ovom radionicom evocira dolazak pape Aleksandra III. na Palagružu kada su ga komiški ribari ugostili i priredili mu večeru. Osim toga, održat će se i radionica soljenja ribe i prikaz pripreme jela – „Ča su jili naši stari: Slana riba na salatu i lešo kompir“. Radionica će se održati u Ekomuzeju Mošćenička Draga.

Od 19 do 22 sata degustirat će se kvarnerska vina u ambijentu tradicijskih barki i jedara, a večer će zaključiti primorska glazba i evergrini te DJ Vedran od 19 do 22 sata.

mala_barka_nedjelja_moscenicka_draga_2023__38_
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...