Međunarodni je dan mačaka

Autor: Sanja Tumara 08.08.2022

machka Foto: ilustracija

Mačke su, uz pse, sasvim sigurno omiljeni kućni ljubimci, a teško da bismo našli nekoga među nama tko nije pogledao barem jedan video s mačkom/mačkama u glavnoj ulozi, koji mu je izmamio osmijeh na lice.

RIJEKA – Dan 8. kolovoza u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan mačaka, manifestacija koju je 2002. godine ustanovio Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW). Mačke su sigurno, uz pse, omiljeni kućni ljubimci, a teško da bismo našli nekoga tko nije pogledao barem jedan video s mačkom/mačkama u glavnoj ulozi koji mu je izmamio osmijeh na lice.
Kažu da postoji oko 60 pasmina mačaka, a ako ste ljubitelj/ica maca, uvijek možete neku od njih udomiti, jer, nažalost, još ih se uvijek nađe napuštenih po ulicama.
Zato u Rijeci postoji, recimo, Kitten Safe House, udruga koja brine o mačićima do 2 mjeseca. Volonterke Evelin i Daniela Knežević u svom domu drže napuštene i ranjene mačke i o njima brinu 24 sata dnevno, a onda im pokušavaju naći dom. Ovisno o situaciji, Kitten Safe House dom je za 30 do 70 mačaka. Također, u „Mačjoj“ kući možete volontirati ili, pak, postat kum ili kuma mački.
Udruga Mijau, pak, nema azil za mačke, ali zato ima vrlo koristan Projekt Sterilizacija/kastracija mačaka „Uhvati, steriliziraj, vrati“.
Dakle, ako imate mačku, danas je zaslužila poseban tretman! Također, dobar je dan za odluku o nabavljanju mačke ili, pak, o volontiranju ili doniranju jednoj od udruga koje se brinu o napuštenim ljubimcima.