Mića Mikulna i paljenje blagdanske rasvjete - uvod u svečanosti od Barbarine do Lucine

Autor: Marina Pauletić 25.11.2023

sveti_nikola_kostrena-06514 Foto: arhiva

Kostrena Sv. Barbara s Kućom kostrenskih pomoraca od 1. do 4. prosinca, postat će središnje mjesto svih događanja.

Kostrena - Centar kulture Kostrena organizator je Miće Mikulne programa za djecu proizašlog iz tradicijske manifestacije povodom blagdana sv. Nikole. Treće izdanje Miće Mikulne održat će se u nedjelju 3. prosinca od 13 do 17 sati na Trgu sv. Barbare, na natkrivenoj terasi ispred Narodne čitaonice u Sv. Barbari. Program će se nastaviti svečanim paljenjem blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće u 17 sati.

Mića Mikulna zanimljivim će sadržajima približiti najmlađima blagdansku čaroliju i dio bogate kostrenske povijesti kroz njima bliske i drage likove poput omiljenog sveca djece - sv. Nikole. Osim u igri i zabavi, najmlađi će sudjelovati i u sajanju, starom pomoračkom običaju međusobnog pomaganja u zajednici i potaknuti ih da budu osjetljivi za potrebe drugih.

Mica_Mikulna_sv__Nikola_Kostrena__3_ Foto: arhiva

Ovoga puta u Kostreni će se „sajati“ za kupovinu uređaja za „palčiće“ koji mjeri razinu kisika u krvi i pulsa, potreban Odjelu za intenzivno liječenje novorođenčadi Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Miću Mikulnu zaključit će ono što osobito veseli najmlađe – paljenje prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete koja će ove godine u Kostreni biti raskošnija nego prijašnjih godina s više obuhvaćenih lokacija. Posjetitelji će se na Mićoj Mikulni moći zasladiti fritulama i ugrijati toplim čajem ili kuhanim vinom. Dok djeca provode vrijeme na predstavama i radionicama, roditelji mogu razgledati Kuću kostrenskih pomoraca koja će tog dana biti otvorena od 13 do 17 sati.

mica_mikulna_kostrena Foto: arhiva

Program Miće Mikulne:
• 13:00 Blagdanske ludorije, predstava (Ritam igre, Split),
• 14:00 Kreativne dječje radionice (Laboratorij zabave, Zagreb),
• 16:00 Dan u laboratoriju Sv. Nikole, predstava (Laboratorij zabave, Zagreb),
• 17:00 Paljenje blagdanske rasvjete i prve adventske svijeće.

Radionice za djecu namijenjene su uzrastu iznad 4 godine, a prijave se mogu izvršiti na licu mjesta. Svi programi su besplatni, a informacije o Mićoj Mikulni mogu se pronaći na mrežnoj i Facebook stranici Centra kulture Kostrena, na stranicama Turističke zajednice općine Kostrena i na portalu općinskog lista Naša Kostrena.

Apostolat mora Riječke nadbiskupije zajedno s gradovima i općinama vezanim uz pomorsku tradiciju u nedjelju 3. prosinca organizira hodočašće u Svetište sv. Nikole u Kraljevicu. Pri povratku se brodovi hodočasnika uobičajeno zaustave u Kostreni, a ove će godine posjetiti Kuću kostrenskih pomoraca.

Kostrena u ponedjeljak, 4. prosinca slavi Barbarinu. Svete mise služit će se u crkvi sv. Barbare u 10 i u 18 sati, a nakon mise druženje će se nastaviti uz topli čaj, kuhano vino i fritule. Na Barbarinu će Kuća kostrenskih pomoraca biti otvorena od 17 do 20 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...