MO Vojak dobiva Park dobrosusjedskih odnosa

Autor: Sanja Tumara 18.05.2024

mo_vojak_park_dobrosusjedskih_odnosa_04 Foto: Mjesni odbor Vojak

Mjesni odbor osigurao je sredstva kroz lokalno partnerstvo, dio sredstava osigurat će donatori, a u realizaciji projekta očekuje se i volonterska participacija građana.

Rijeka - Mjesni odbor Vojak kroz riječki je program lokalnog partnerstva uspio osigurati 5.275,50 eura za uređenje Parka dobrosusjedskih odnosa.

„Tako smo nazvali projekt uređenja zelenih površina oko platoa ispred marketa Brodokomerca, u kojem smo se rukovodili težnjom da se ovaj zapušten prostor koji jedini u naselju ima obrise trga oplemeni“, objašnjavaju odbornici.

Riječ je vrlo frekventnom prostoru u središtu naselja, kojim svakodnevno cirkulira velik broj građana. Tu se, uz market, nalaze dva kafića s terasama, trafika, pekara, frizer i servis računala s fotokopirnicom, a u neposrednoj blizini i Osnovna škola „Vladimir Gortan“ te jedan od omiljenih dječjih parkova.

Projekt je osmišljen je u suradnji s krajobraznom arhitekticom Vandom Kabalin, stanovnicom Vojaka, koja je na volonterskoj bazi izradila idejno rješenje uređenja zelenih površina sukladno željama građana izraženim u anketi provedenoj tijekom Dana mjesnog odbora. Važno je napomenuti da njegova realizacija ne ide na teret redovnih sredstava Mjesnog odbora, kroz program malih komunalnih akcija, već je riječ o jednom od projekata odabranih na natječaju za Riječki program lokalnog partnerstva 2024 godine. Grad Rijeka osigurat će potporu za njegovu realizaciju u iznosu od 5.275,50 EUR, dio sredstava osigurat će donatori, a u realizaciji projekta očekuje se i volonterska participacija građana.

Mjesni odbor Vojak poziva sve koji su voljni sudjelovati da im se jave ako to već nisu učinili, a na svojoj Facebook stranici redovito će izvještavati o tijeku radova koji će se odvijati u etapama.

Najveće promjene dogodit će se na najvećoj zelenoj površini u zaleđu kioska, koja je godinama vizualno i fizički odvojena od okolnog prostora, a sada će se prema njemu rastvoriti i pružiti utočište pješacima.

Djelatnici Parkova Plus već su počeli s pripremne radove vezane uz proširenje pristupa, pripremu podloge za buduću postavu klupa te sadnju visoke živice koja će ovaj zeleni otok odvojiti od glavne prometnice i niza kontejnera za smeće uz Marohnićevu ulicu. Projektom su obuhvaćene i zelene površine na suprotnoj strani ulaza u Prilaz Vladimira Gortana, a najveće volonterske akcije održat će se prilikom sadnje raslinja najesen.

„Između ostalog, novim raslinjem planiramo oplemeniti i žardinjere oko Brodokomerca, a na jednoj od zelenih površina predviđeno je i uređenje okna za postav blagdanske jelke. Izvedba okna je jedini izdatak planiran iz redovitih sredstava Mjesnog odbora, kroz program malih komunalnih akcija“, kažu u Mjesnom odboru i dodaju:

„Vjerujemo da putem volonterskih akcija koje će pratiti uređenje i održavanje zelenih površina možemo jačati kvartovsko zajedništvo i dobrosusjedske odnose, a možda i pomiriti suprotstavljene interese pojedinih korisnika. Zbog toga smo projekt i nazvali Parkom dobrosusjedskih odnosa“.

mo_vojak_park_dobrosusjedskih_odnosa_02
mo_vojak_park_dobrosusjedskih_odnosa_03
mo_vojak_park_dobrosusjedskih_odnosa_01
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...