Na području Primorsko-goranske županije izvrsni turistički rezultati, ostvareno 25 posto više noćenja od svibnja prošle godine

Autor: Marina Pauletić 05.06.2023

plaze_bager_turizam__3_ Foto: arhiva

U planu je organizacija turističkih ambulanti na devet lokacija na kojima su bile uspostavljene 2022. godine.

Rijeka - Na području Primorsko-goranske županije u svibnju je ostvareno više od 880 tisuća noćenja, što je 25 posto više od svibnja prošle godine dok je od siječnja do svibnja ostvareno 1,8 milijuna noćenja što je porast od 20 posto u usporedbi s 2022. godinom, istaknuo je na redovitom susretu s novinarima župan Zlatko Komadina dodavši da nastavi li se ovim tempom, PGŽ čeka rekordna turistička sezona. U nastavku je izvijestio o pojačanom angažmanu službi sigurnosti i zdravstva tijekom ljetne sezone.

U planu je organizacija turističkih ambulanti na devet lokacija na kojima su bile uspostavljene 2022. godine, a to su: Crikvenica, Krk, Njivice, Opatija, Mali Lošinj, Martinšćica, Nerezine, Cres i Rab. Pored navedenog, Općina Baška je uspostavila turističku ambulantu koja je već počela s radom.

Tijekom ljetne sezone postoji i plan pojačanja dostupnosti Hitne medicinske službe kroz zapošljavanje dodatna četiri liječnika za Ispostavu Krk. Planirano je od 15. lipnja do 15. rujna timu T2 na Krku (medicinska sestra/medicinski tehničar i vozač) pridružiti liječnika. Plan je zaposliti dodatno dvije medicinske sestre/medicinska tehničara i dva vozača za Rijeku u ljetnom periodu kako bi imali osiguran tim T2 koji bi, osim za Rijeku, bio ispomoć i za druge, posebno otočne ispostave. Za potrebe provođenja hitne medicine na državnim cestama ozlijeđenih i oboljelih osoba na području Republike Hrvatske HZZO će osigurati sredstva za osiguranje dodatnog tima T1 u Ispostavi Crikvenica. Na otoku Cresu raspisan je natječaj za jednog liječnika i jednu medicinsku sestru/medicinskog tehničara za povećanje zdravstvene skrbi. S obzirom na nedostatak zdravstvenog kadra, župan je istaknuo da se očekuje se da će se javiti mladi liječnici nakon polaganja diplomskog ispita.

vozila_hitna-03879 Foto: ilustracija

PU primorsko-goranska i ove je turističke sezone od Ravnateljstva policije MUP-a RH zatražila ispomoć u policijskim službenicima iz PU u unutrašnjosti. Uz to, u sklopu MUP-ova projekta „Sigurna turistička destinacija“, tijekom ljetnih mjeseci očekuje se dolazak određenog broja policijskih službenika iz Slovačke, Slovenije, Poljske, Bavarske i Donje Saske, a koji će biti raspoređeni u policijske postaje na moru. Također, u suradnji s Društvom CK PGŽ-a, dosad je 168 policijskih službenika osposobljeno za pružanje prve pomoći.

U nastavku press konferencije, župan Komadina je najavio susret premijera sa županima u Slavonskom Brodu 14. lipnja, a za koji je kandidirao tri teme.

Financiranje povećanih troškova poslova državne uprave koje provode županije, a koji su uslijed inflatornih troškova i povećanje plaća porasli za otprilike 30 posto. Druga tema su izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojima bi se upravljanje velikim dijelom imovine u vlasništvu Republike Hrvatske spustilo na županijsku razinu, a što će zahtijevati određena sredstva, moguće i osnivanje novog županijskog Upravnog odjela. Posljednja, novi krug porezne reforme u sklopu koje se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave i dopušta da same odrede porez na dohodak. Kako je komentirao župan, županije trebale imati veće učešće i stalne izvore financiranja, a ne dotacije iz državnog proračuna i svake godine moliti da se sredstva povećaju, zaključuje.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...