[FOTO] Nacionalni park Risnjak proslavio 70. obljetnicu

Autor: Nikola Cvjetović 17.09.2023

risnjak-74056 Foto PGŽ

Dalji plan razvoja parka je obnova domova na Risnjaku i Snježniku, a za koje je već pripremljena projektna dokumentacija, a ukupni iznos se kreće oko tri milijuna eura.

Risnjak - Dalekog 15. rujna 1953. godine na prijedlog znanstvenika i botaničara prof.dr.sc. Ive Horvata proglašen je Nacionalni park Risnjak, poseban po svojim stijenama i provalijama, crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, suživotu preko 1100 vrsta flore i brojnih vrsta životinjskog svijeta te obitavalištu velikih zvjeri, medvjeda, vuka i risa.


Brojni posjetitelji svake gode prepoznaju ljepotu ovog nacionalnog parka te svake godine dolaze u sve većem broju. Dalji plan razvoja parka je obnova domova na Risnjaku i Snježniku, a za koje je već pripremljena projektna dokumentacija, a ukupni iznos se kreće oko tri milijuna eura.

nacionalni_park_risnjak_70_godina__1_

Povodom sedamdesete godišnjice u prostorijama uprave u Crnom lugu održana je svečanost na kojoj je zamjeniku župana Petru Mamuli predana zahvalnica za iznimni doprinos i pomoć Primorsko-goranske županije Javnoj ustanovi NP Risnjak i zaštiti prirode.

Tom Prilikom zamjenik Mamula pohvalio je rad ustanove koji se očituje u sve većem broju posjetitelja ali i bojnim projektima poput pokretanja Volonterskog centra, čišćenje izvora Kupe, nastamba za mlade Risove, te desetogodišnji planovi upravljanja kroz “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000” i Program zaštite divljači. Nacionalni park Risnjak je postao simbolom predanosti očuvanju prirode te inspiracijom za sve generacije zaljubljenika u prirodu i trajna mu je zadaća nastaviti pružati priliku za učenje o važnosti očuvanja divljih prostora.

nacionalni_park_risnjak_70_godina__5_
nacionalni_park_risnjak_70_godina__4_
nacionalni_park_risnjak_70_godina__2_
nacionalni_park_risnjak_70_godina__3_
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...