[VIDEO] Najavljeno 32. Kastafsko kulturno leto: Posjetitelje očekuje bogat program i svečano otvorenje

Autor: Marina Pauletić 13.06.2023

kkl_2023_najava

U okviru trideset i drugog izdanja Kastafskega kulturnega leta pripremljeno je sveukupno 50 različitih programa.

Kastav - Srpanj i kolovoz u Kastvu, za vrijeme održavanja 32. Kastafskega kulturnega leta, bit će ispunjeni brojnim dramskim, glazbenim, izložbenim, dječjim i partnerskim programima. Na konferenciji za medije održanoj danas ispred Kuće Belice (Vikotova bačvarija) u Kastvu najavljen je cjelokupni program, kao i program svečanog otvorenja ovogodišnjeg tradicionalnog ljetnog festivala.

O ovogodišnjem Kastafskom kulturnom letu govorili su Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva, Saša Brusić, direktor Turističke zajednice Grada Kastva koji je predstavio partnerski program Jerry Ricks Blues Festival, Zoran Majstorović, umjetnički voditelj 27.Festivala gitare - Kastav 2023., Damjan Grbac, tajnik Udruge KKL i Saša Matovina, predsjednik Udruge KKL.

kkl_2023_najava-37091

Program ovogodišnjeg izdanja Kastafskega kulturnega leta približio nam je Saša Matovina, predsjednik udruge KKL:

„Tijekom dugog puta kojim smo prošli od ustanovljenja do danas, istraživali smo koncepte, razvijali programe, osluškivali bilo publike. Nesvakidašnji uspjeh predstave Casabianca, autorsko-glumačkog dvojca Irene Grdinić i Marija Battifiace, koja je s kastavske pozornice krenula na svoju plovidbu po domovini i svijetu, sa sada već više od stotinu izvođenja, dala nam je poticaj da zakoračimo u projekt postavljanja i uprizorenja kultne dramske predstave Duhi, komedije Draga Gervaisa, pisane antologijskim perom vrsnog poznavatelja čakavštine našeg zavičaja, jednog od bardova čakavskog pjesništva i svekolike čakavske literature.

Projekt postavljanja predstave Duhi u našoj vlastitoj produkciji, kojom ponosno i otvaramo naš ovogodišnji ljetni Festival, predstavlja najznačajniju novinu, ali i izazov trideset i drugog izdanja Kastafskega kulturnega leta. Osim što je ovaj program potaknuo i osnažio cjelogodišnju produkcijsku aktivnost KKL-a, želja nam je bila njime dati snažan poticaj vrlo aktivnim snagama našeg kraja koje i danas, na tragu legendarnog Kastafskog pučkog teatra, vrlo predano i uspješno rade na očuvanju jezičnog zavičajnog nasljeđa, pri čemu istaknuto mjesto imaju upravo one koje se bave amaterskim kazalištem. Uz spomenutog Marija, okupili smo najkvalitetnije pojedince među kazališnim amaterima, ne bi li se stvorio što kvalitetniji ansambl koji će, potpomognut organizacijskim aktivnostima Udruge Kastafsko kulturno leto raditi na scenskom postavljanju Gervaisovog zahtjevnog dramskog predloška. Snažni kreativni naboj i zanos okupljenog dramskog KKL ansambla prelio se na cjelokupno promišljanje ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Vidljivo je to u likovnom rješenju vizula, temeljenog na likovnim djelima Željana Pavića, slikara sa stalnom kastavskom adresom, a jasno je utkano i u slogan ovogodišnjeg Festivala – VA DUHE DUHI. Do sada veliko iskazano zanimanje publike za ovogodišnji iskorak po pitanju stvaranja vlastitog programa, i to našim zavičajnim snagama, zasigurno nas ohrabruje te najiskrenije vjerujemo kako će i Duhi postati tradicionalno izvođena uspješnica, poput već dobro nam znanih i kod publike omiljenih predstava Oštija… i Casabianca, u kojima će se moći uživati i ovoga ljeta“.

U okviru trideset i drugog izdanja Kastafskega kulturnega leta pripremljeno je sveukupno 50 različitih programa. Među njima su čak 23 glazbena, odnosno koncerata (14 u organizaciji KKL i devet partnerskih) najrazličitijih stilova i žanrova, pri čemu će njih pet kroz kulturni program Ritam dvorišta nastaviti s oživljavanjem stare gradske jezgre. Ritam dvorišta će, u vidu poklona kastavskoj publici (riječ je o programima na koje je slobodan ulaz), doprinijeti neposrednom druženju umjetnika i posjetitelja, a u prvom redu žitelja Kastva.

Dramski program će sa svojih 16 predstava (pet u organizaciji KKL-a i 11 partnerskih) okupiti najznačajnija glumačka imena hrvatske, ali i hit predstave te stand up comedy show programe, kako domaćih, zavičajnih snaga, tako i onih iz susjednih nam zemlja s područja bivše države, dok su četiri predstave (tri u organizaciji KKL-a i jedna partnerska) u okviru dječjeg programa posvećene najmlađim posjetiteljima.

Očekuju nas i tri likovne izložbe, od kojih čak dvije međunarodne, jedna filmska projekcija (Yunaci rocka), a ne smijemo zaboraviti niti edukativnost manifestacije, koja će ove godine biti zajamčena kroz dvije radionice gitare. Prva će se održati u okviru tradicionalnog i uvijek atraktivnog Festivala gitare, dok će se druga održati u sklopu Off programa Jerry Ricks Blues Festivala. Poseban doprinos kvaliteti i raznovrsnosti programa zasigurno će dati publici sve omiljeniji partnerski programi: Dječji pjevački festival Kastafski glasi 2023., Jerry Ricks Blues Festival i 19. ČAnsonfest – Kastav 2023. te značajan broj partnerskih programa u suradnji s agencijama za organizaciju kulturnih događanja, zahvaljujući čemu je ove godine značajno veći broj programa dramskog i glazbenog sadržaja.

Svakako treba istaknuti i naglasiti međunarodno obilježje Festivala. O tome najbolje svjedoči ukupan broj od 11 zemalja sudionica (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Kina, Mađarska, Mali, Srbija i Velika Britanija) s tri kontinenta (Afrika, Azija i Evropa). Zanemariti ne smijemo niti broj od preko 400 umjetnica i umjetnika koji će svojim predanim izvedbama vjernoj publici Kastafskega kulturnega leta, ali i svima onima koji će po prvi puta pohoditi Kastav, pružiti mogućnost da vrijeme koje je pred nama učine ljepšim, opuštenijim i nadahnutijim.

„Okosnicu ove sezone najbolje opisuju združeni naslovi dvaju međunarodnih izložbenih programa – Kvarner Ivana Karlavarisa i Podvučeno plavim, skupine autora. Kvarner podvučen plavim vidjet ćete s naših vidikovaca, udahnuti na trgovima, upiti pod zvijezdama. Osjetit ćete ga u ljudima, čaši vina pred polazak. A bude li vam tada svijet, na trenutak, izgledao kao bolje mjesto, to će biti naša najveća nagrada. Radujemo se Vašem dolasku!“, naglasili su organizatori.

VIDEO

Ulaznice za programe 32.Kastafskog kulturnog leta potražite na mojekarte.hr ili u uredu KKL-a, svakim danom od 9 do 12 i od 18 do 21 sat, dok pogramsku knjižicu festivala možete pogledati ovdje.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...