Najavljeno Ljeto na Ljetnoj 2023. - posjetitelje očekuje bogat program i poznati glazbenici

Autor: Marina Pauletić 25.04.2023

kirigin-43258

Ustanova već nekoliko godina stavlja poseban naglasak na svjetski renomirana glazbena imena, a nadolazeće ljeto nudi čak 6 koncerata svjetskih superzvijezda: Anastacia, Norah Jones, SUM41, Michael Bolton, David Garrett i Al Bano.

Opatija - Kada se osvrnemo na Ljeto na Ljetnoj 2022. koje je programski bilo sadržajnije i bogatije nego ijedno prije, ove godine Festival Opatija će publici ponuditi još veću raznovrsnost i kvalitetu. Ustanova već nekoliko godina stavlja poseban naglasak na svjetski renomirana glazbena imena, a nadolazeće ljeto nudi čak 7 koncerata svjetskih superzvijezda: Anastacia, Norah Jones, SUM41, Michael Bolton, David Garrett, Al Bano i Gipsy Kings.

Ljetna pozornica će privlačiti posjetitelje iz cijele Europe i Opatiju iznova istaknuti kao renomiranu koncertnu destinaciju međunarodnih zvijezda.

Superzvijezda do superzvijezde

Ovogodišnje Ljeto na Ljetnoj počinje 2. lipnja i traje sve do 2. rujna, što ovu manifestaciju s gotovo 100 dana neprekidnog programa čini jednom od najduljih u Hrvatskoj.

Ljeto na Ljetnoj 2023. počinje Festivalom mjuzikla na kojem će Ljetna pozornica ugostiti slavno Pozorište na Terazijama s raskošnim broadwayskim mjuziklima Flashdance 2. lipnja i Chicago 4. lipnja, jednima od najpoznatijih i najizvođenijih u svijetu. Programski dio Festivala mjuzikla za najmlađe donosi izvedbu predstave Pocahontas 7. lipnja pulskog Teatra Naranča.

Samo vikend nakon, 11. lipnja na Ljetnoj pozornici će nastupiti popularna kanadska rock velesila SUM41 čije su energične pjesme svojedobno osvajale svjetske glazbene ljestvice i učinile bend globalno popularnim.

Najromantičnija ovoljetna večer u Opatiji zasigurno će biti 6. srpanj kada na Ljetnu pozornicu stiže međunarodna zvijezda Michael Bolton, američki pjevač i tekstopisca, dvostruki Grammy dobitnik poznat po romantičnim pop-rock baladama kojima osvaja (pretežito ženska) srca diljem svijeta.

Ljetna pozornica će 15. srpnja ugostiti jednu od najvećih glazbenih zvijezda današnjice, višestruku dobitnicu Grammyja, američku pjevačicu, kantautoricu i pijanisticu, Norah Jones čiji je koncert u Opatiji prodan u rekordnom roku.

Ususret Danu Grada Opatije, pripremljena je najveća ovoljetna poslastica, nastup međunarodne zvijezde Anastacie koja će nastupiti 24. srpnja na Ljetnoj pozornici kao hrvatska ekskluziva. Proglašavana „najprodavanijom novom pop pjevačicom današnjice“ svojim brojnim hitovima osvajala je svjetske glazbene ljestvice i sada dolazi kako bi u vrućoj srpanjskoj noći Opatiji podarila večer za pamćenje.

Na Ljetnu pozornicu 13. kolovoza dolazi još jedna svjetska zvijezda, najpoznatiji violinist današnjice David Garrett. Ovaj crossover violinist, koji je zbog svoje nadljudske virtuoznosti stekao nadimak „vražji violinist“, upisan je u Guinessovu knjigu rekorda kao „najbrži violinist na svijetu“, a svjetski spektakl svojeg nastupa ovog će ljeta donijeti u Opatiju.

Al Bano, neokrunjeni kralj italo-disca i jedan od najpoznatijih talijanskih pjevača u svijetu nastupit će u Opatiji 19. kolovoza. Stekao je svjetsku popularnost zahvaljujući rasponu glasa od četiri i pol oktave, a s Rominom Power nastupao je preko 25 godina. Ove će se godine Opatijom, u vrijeme ferragosta, uživo čuti legendarni hitovi poput Felicita i Tu soltanto tu.

Gotovo trideset godina nakon posljednjeg nastupa u Opatiji, na Ljetnu pozornicu, 28. kolovoza dolaze Gypsy Kings. Njihova glazba objedinjuje latinske i kubanske ritmove, arapsku glazbu, reggae i jazz.

Pored velikih međunarodnih nastupa slijedi još cijeli niz događanja.

Popularne glazbene ere CRO dancea koji je devedesetih žario i palio noćnim životom Opatije prisjetit ćemo se 17. lipnja uz originalnu postavu trojca Colonia, grupe Karma i legendarnog E.T.-ja.

Domaći izvođači koji čuvaju naše „ča“ nastupit će 19. lipnja na Melodijama Istre i Kvarnera.

Popularna manifestacija koja slavi stil i kulturu življenja dekada prošlog stoljeća, Retropatija, kulminirat će 24. lipnja na Ljetnoj pozornici velikim partijem ispod najveće disko kugle u Hrvatskoj.

Crvena jabuka, legendarni bend koji je nedavno rasprodao zagrebačku Arenu, zasigurno će brojnim obožavateljima 1. srpnja ispuniti i Ljetnu pozornicu.

Od 7. do 9. srpnja slušat ćemo ritmove Liburnia Jazz Festivala koji ove godine dovodi glazbena imena iz dalekog Japana – trubača Takuyu Kurodu i „princezu funka“ Junu Seritu.

Zaljubljenici u blues dolaze na svoje 19. srpnja s još jednim izdanjem Jerry Ricks Blues festivala koji će na maloj sceni Ljetne pozornice okupiti ponajbolje lokalne blues glazbenike.

Miljenik domaće publike Petar Grašo nastupit će 22. srpnja, a 29. srpnja pleše se do jutra uz party elektronske glazbe na maloj Ljetnoj pozornici.

Večer klasične glazbe održava se 3. kolovoza uz udruženje filharmoničara iz Italije koji će publiku očarati kompozicijama 19. stoljeća.

Folklorni ponos Opatije, Folklorni ansambl Zora koji svojim raskošnim nošnjama i plesovima uvijek iznova oduševljavaju lokalno stanovništvo, ali i posjetitelje Opatije nastupat će 6. kolovoza.

Opatijsku će večer 15. kolovoza ispuniti romantične pjesme jednog od najboljih regionalnih glazbenika Sergeja Ćetkovića.

Od 23. do 27. kolovoza Liburnia Film Festival donosi recentnu produkciju domaćeg dokumentarnog filma u Opatiju.

Pored navedenog, tijekom cijelog ljeta održava se ljetno kino u kojem će odrasli i djeca moći uživati u brojnim filmovima i crtićima uz kokice pod zvjezdanim nebom.

Slijedi još cijeli niz atraktivnih nastupa od stand-upova do glazbenih iznenađenja koji će biti najavljeni u narednom periodu.

Posljednjeg vikenda u kolovozu zaljubljenici u slikarstvo uživat će u još jednom izdanju međunarodnog slikarskog natječaja Mandrać u Voloskom.

Više informacija o programima Ljeta na Ljetnoj 2023. može se pronaći na Internet stranici www.festivalopatija.hr/ljetna-pozornica/.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...