Ne propustite suze svetog Lovre!

Autor: Sanja Tumara 10.08.2022

wp-content/uploads/2020/08/Perzeidi_radijant.jpgFoto: ilustracija

„Maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.“

RIJEKA – Svake godine u prvoj polovici kolovoza svi odjednom počnemo gledati prema nebu i tražimo „zvijezde padalice“. Dok crkva 10. kolovoza obilježava blagdan svetog Lovre, s neba će nas zasuti meteorski pljusak Perzeida, popularnih suza svetog Lovre.
„Ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se, osim najljepšeg meteorskog roja u godini, teleskopima moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter“, kažu u Hrvatskom astronomskom savezu i dodaju: „Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa“.
Meteorski roj Perzeidi najbolje će se moći vidjeti od ponoći do zore, kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu. a najbolje je potražiti ga s nekog mirnog mjesta, udaljenog od rasvjete i svjetlosnog zagađenja.
Organiziranom gledanju Perzeida možete se pridružiti na terasi Astronomskog centra Rijeka 11. kolovoza od 21 do 24 sata, kada će Akademsko astronomsko društvo Rijeka održati vođenje po zvjezdanom nebu i promatranje teleskopima, dok je 12. i 13. kolovoza od 21.30 sati organizirano promatranje prijenosnim teleskopima.
U sklopu Winnetou vikenda s astronomima se organizira promatranje neba iznad fužinarskog Kaubojskog sela Roswell teleskopom. Od 20 sati riječko Astronomsko društvo održava i edukativno predavanje „Asteroidi i kometi – zagonetni nebeski putnici“ te šetnju s bakljama.
U četvrtak 11. kolovoza suze svetog Lovre gledat će se i iz Mrkoplja, s Fortice, atraktivne arheološke iskopine srednjovjekovne crkvice. Početak je u 21 sat.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...