Noć tvrđava 2023. na kulturno-turističkoj ruti „Putovima Frankopana“

Autor: Marina Pauletić 04.05.2023

wp-content/uploads/2020/02/Zahvaljuju%C4%87i-projektu-Putovima-Frankopana-frankopanski-ka%C5%A1teli-u-PG%C5%BD-u-fokusu-javnosti-4.jpg

I ove godine posjetitelje očekuje bogat program.

Rijeka - I ove se godine Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ priključila manifestaciji Noć tvrđava – Night of Fortresses organiziranoj u sklopu europskog projekta Fortitude čiji je cilj promicanje fortifikacijske arhitekture i spomeničke baštine te privlačenje što većega broja posjetitelja u baštinske lokalitete.

U Kaštelu Trsat, odnosno Interpretacijskom centru Trsat održat će se Trsat Escape te tematsko vođenje Interpretacijskim centrom. Događanje će se odviti 5. svibnja u tri dijela: od 12 do 13 sati održava se igra zagonetki, Trsat Escape, od 14:30 do 17 sati održavaju se vođene ture uz licenciranog vodiča po Trsatu, a od 18 do 19 sati ponovno je na redu Trsat Escape.

wp-content/uploads/2021/05/Putovima-Frankopana-Interpretacijski-centar-Trsat.jpg

Program organizira Turistička zajednica grada Rijeke i namijenjen je svima koji žele istražiti tajne Trsatskog kaštela te kroz igru i stručno vođenje otkriti ljepote Trsata. Prijaviti se za Trsat Escape možete na poveznici https://forms.gle/RY37v4mrdjLNrS868.

Istoga dana u grobničkom Kaštelu održat će se interpretacijske šetnje Interpretacijskim centrom Grobnik. U 16 sati održava se interpretacijska šetnja Šetnicom Zakona 9 gradova te grobničkim Kaštelom, dok se u 18 sati održavaju radionice za djecu i odrasle koje će održavati članovi Udruge za oživljavanje povijesti Ordo Sancti Viti. Na radionicama će se učiti o kaligrafiji – umjetnosti lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, o načinima tkanja i izrade odjeće u prošlosti, a bit će predstavljene i neke od srednjovjekovnih igara.

Događanje organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine.

wp-content/uploads/2021/05/Putovima-Frankopana-Interpretacijski-centar-Grobnik.jpg

U bakarskom Kaštelu, odnosno Interpretacijskom centru Bakar održat će se Noć tvrđava u domu Frankopana. U petak, 5. svibnja s početkom u 17 sati održat će se interpretacijska šetnja do Starog grada Hreljina i hreljinske gradine. Sljedeći dan, 6. svibnja s početkom u 17 sati održat će se igrificirana šetnja „Zaigrani Bakar“ s Katarinom do vrha, zatim u 18 sati slijedi interpretacijska šetnja po Kaštelu, u 19 sati održava se priča o životu Ane Katarine Zrinski u izvedbi glumice Ane Vilenice, a dan se završava u 19:30 sati koncertom sopranistice Vanje Zelčić s fragmentima iz opere Nikola Šubić Zrinski.

Organizatori događanja su Grad Bakar i Turistička zajednica grada Bakra.

wp-content/uploads/2020/02/Zahvaljuju%C4%87i-projektu-Putovima-Frankopana-frankopanski-ka%C5%A1teli-u-PG%C5%BD-u-fokusu-javnosti-2.jpg

U dvorcu Nova Kraljevica, Posjetiteljskom i Interpretacijskom centru Kraljevica, odnosno u Multimedijskoj dvorani u petak, 5. svibnja s početkom u 19 sati održat će se stručno interpretacijsko vodstvo na kojem će se predstaviti projekt „Putovima Frankopana“, sam dvorac Nova Kraljevica te zanimljivosti vezane uz taj lokalitet. Također će biti predstavljeni postavi interpretacijskih centara i promotivni filmovi.

Organizatori događanja su Primorsko-goranska županija, Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“, Prirodoslovni muzej Rijeka te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. U Noći tvrđava radno vrijeme Posjetiteljskog i Interpretacijskog centra Kraljevica te Multimedijske dvorane je od 18 do 21 sat.

wp-content/uploads/2021/05/Putovima-Frankopana-Interpretacijski-centar-Bribir.jpg

Posljednje događanje Noći tvrđava smješteno je u Kuli u Bribiru, Kaštelu Driveniku i Interpretacijskom centru Bribir. U petak, 5. svibnja održava se interpretacijska šetnja starim putem iz sela Cerovići do kaštela Drivenik te večernji glazbeni program – predstava s vatrom te degustacija autohtonih pića i deserata. U subotu, 6. svibnja s početkom u 11 sati održa će se proljetna biciklijada Vinodolom od kule Turan u Bribiru, stazom dugom 25 km koja uključuje vožnju cestom i off-roadom do kaštela Drivenik. Navečer će se oko kaštela uprizoriti bitka i opsada kaštela, a u kaštelu će se održati show s vatrom.

U viteškom kampu podignutom oko kaštela održavat će se radionice streličarstva, kaligrafije i tkanja, natjecanja u srednjovjekovnim borbenim disciplinama te predstave. Za djecu će biti organiziran srednjovjekovni dječji vrtuljak, dječja bitka, srednjovjekovne dječje sportske igre i štošta drugo.

Događanje organizira Turistička zajednica Vinodolske općine.

wp-content/uploads/2019/07/07-drivenik.jpg
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...