Novi ciklus "Čitajmo domaće autore" započinje promocijom knjige “Četiri lakta unutra” autorice Eve Simčić

Autor: Tara Tomić 21.02.2024

_Eva_Simcic

Novi ciklus započinje promocijom prvijenca mlade riječke autorice.

Zagreb - U utorak, 27. veljače u 19 sati u Kinoteka Baru, Kordunska 1, Zagreb nastavlja se ciklus "Čitajmo domaće autore" koji u ovoj godini započinje promocijom knjige "Četiri lakta unutra" autorice Eve Simčić.

"Četiri lakta unutra", roman prvijenac Eve Simčić, mlade autorice iz Rijeke, priča je o stanju mentalne bolesti i ustrajnim pokušajima pronalaženja pomoći duhovitošću, u trenucima u kojima je humor teško očekivati, istim onim trenucima u kojima nam je najviše potreban. Na promociji će, osim autorice Eve Simčić, sudjelovati i književna kritičarka Luiza Bouharaoua te urednik knjige Marko Pogačar.

Nastavljamo s literarnim uzbuđenjem i u ovoj godini, a s nama će se još družiti Enver Krivac, Tahir Mujčić, Emir Imamović Pirke, Branislav Glumac, Almin Kaplan, Marko Tomaš, Velibor Čolić i mnogi drugi.

Četiri lakta unutra priča je o stanju mentalne bolesti i ustrajnim pokušajima pronalaženja pomoći. U potrazi za boljim životom, junakinja napušta favele mističnog Mediterana i odlazi iskušati sreću u najboljoj državi na svijetu. Na relaciji između Norveške (Osla) i Hrvatske (Rijeke) ovaj roman ispisuje dijagnoze različitih društvenih (ne)prilika, kao i jedinstvenu interpretaciju imigrantskog iskustva. Jer tu, kao i tamo, sada, kao i inače, junakinja je Invaderer, kuriozitet za Ikeinim stolovima na kućnim druženjima, poslovnim susretima i sprovodima. Istodobno upadljiva i nevidljiva.

Tu centralnu narativnu nit oplemenjuju začudni prizori iz svakodnevnog života: od etnografije proricanja budućnosti, preko elitnog tretmana kućnih ljubimaca, sve do analize ptičjih vrsta i fenomena tržišta reborn beba. Osim originalnošću svojih zapažanja i sofisticiranim stilom, Eva Simčić iznenadit će i duhovitošću, u trenucima u kojima je humor teško očekivati, istim onim trenucima u kojima nam je najviše potreban.

Odvažite se na putovanje ovim razglednicama. Kada dođete do njihova kraja, vratite se i putujte ponovno, predajte im se bezuvjetno. Samo tako ćete saznati „koliko je uvjeta moguće sakriti u ono bez".

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...