Obilježavanje svjetskog dana turizma na nekoliko lokacija Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 26.09.2022

wp-content/uploads/2019/07/07-drivenik.jpg

Glavni dio programa u Driveniku su srednjovjekovne igre i natjecanja za djecu i odrasle koje će voditi Udruga za oživljanja povijesti Ordo Sancti Viti, dok će završni dio večeri obogatiti koncert Roberta Funčića uz posebnu gošću Tinu Vukov.

Rijeka - Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna, na dan kada je 1970. godine usvojen Statut UN-ove Svjetske turističke organizacije, a obilježavanjem se želi razviti svijest o važnosti koju turizam ima za međunarodnu zajednicu i društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti diljem svijeta. Ovogodišnjoj temi “Promišljanje turizma” s fokusom na stvaranje održivijeg, uključivijeg i otpornijeg sektora, priključila se i Primorsko-goranska županija s bogatim programom na nekoliko lokacija Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“.

Na području Vinodola bit će postavljena izložba portreta članova obitelji Frankopan čiji su autori predškolska djeca te Bribirska slovarica koju su izradila djeca osnovne škole. Ispred driveničkog kaštela bit će organiziran i sajam na lokalnih OPG-ova, a posjetitelje će dočekivati članovi udruge Zrinskih i Frankopana Drivenik odjeveni u atraktivne povijesne kostime. Glavni dio programa u Driveniku su srednjovjekovne igre i natjecanja za djecu i odrasle koje će voditi Udruga za oživljanja povijesti Ordo Sancti Viti, dok će završni dio večeri obogatiti koncert Roberta Funčića uz posebnu gošću Tinu Vukov.

U Dvorcu Nova Kraljevica održat će se dječja edukativno-kreativna radionica „Košara sa smokvama za Anu Katarinu Frankopan“. U Interpretacijskom centru u Bakru za posjetitelje će biti organizirana igrificirana tura “Mračne tajne Frankopana” te stručni obilazak kaštela uz demonstraciju povijesnih plesova. Na Krku će program započeti interpretacijskom šetnjom „Od krša do zlata“, a večernji sati rezervirani su za koncerte u Frankopanskom Kaštelu. Nastupa jedina ženska klapa na otoku Krku, Klapa Vejanke, te Damir Kedžo, jedno od najpoznatijih lica hrvatske glazbene scene.

Na području Gorskog kotara, Svjetski dan turizma obilježit će dvodnevne avanture, radionice i pričaonice. Šator grad i logorovanje uz fantastične priče o kaštelima i utvrdama Gorskog kotara okosnica su prvog dana programa u dvorcu Severin. Sljedeće jutro, u Dvorcu Stara Sušica organiziran je planinarski doručak, a potom stručno vodstvo u Centru Velikih zvijeri u Staroj Sušici gdje će biti održana i edukativna radionica. Planinari avanturu privode kraju u svom duhu, planinarskim pohodom u kanjonu Kamačnik.

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi utorak je rezerviran za frankopanske radionice i stručno vodstvo uz cjelodnevni besplatan ulaz te geološku edukativnu postaju i predavanje “Po čemu ja to planinarim?”.

Detaljan program obilježavanja dostupan je na POVEZNICI.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...