Objavljena anketa HRejting – evo tko iz 8. izborne jedinice osvaja mjesta u Saboru!

Autor: Sanja Tumara 08.04.2024

emoji_izbori2024_anketa Foto: ilustracija

Prema HRejtingu, anketi koju u svom središnjem Dnevniku redovito objavljuje HTV, iz 8. izborne jedinice u Hrvatski sabor prolazi čak pet lista - SDP s partnerima, HDZ s partnerima...

Rijeka – U središnjem Dnevniku HTV-a nastavljaju s objavljivanjem predizborne ankete HRejting. Ovaj put istraživanje je provedeno i za 8. izbornu jedinicu koja obuhvaća grad Rijeku, Istarsku županiju te dijelove Primorsko-goranske županije. HTV kaže da je istraživanje provedeno između 29. ožujka i 3. travnja na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici. Najveća pogreška iznosi +/- 3,9 %.

Prema toj anketi, iz 8. izborne jedinice u Hrvatski sabor prolazi čak pet lista. SDP s partnerima dobiva 6 mjesta, HDZ 4, IDS-PGS i koalicija 2, dok po jedan mandat uzimaju platforma Možemo! i Most.

Ova tradicionalno lijeva izborna jedinica i ovog puta najviše glasova daje SDP-u i njihovoj Rijeci pravde. Za njih se odlučilo 30,8 % anketiranih, dok 18,2 % glasova osvajaju HDZ i partneri.

Na trećem su mjestu IDS, PGS, Unija Kvarnera i partneri s 12,1 %, dok je Možemo! zaokružilo 5,2 % anketiranih građana, a Most i njihovu koaliciju 5,0 %. Obje su te stranke, prema HRejtingu, na granici praga, odnosno ulaska. No, moguća je statistička pogreška pa šansu za ulazak u Sabor ankete daju i Radničkoj fronti s osvojenih 4,1 % anketnih glasova.

Zanimljivo je da je na nešto ispod 4 % i platforma Umirovljenici zajedno, kao i Domovinski pokret koji je u savezu sa strankom Pravo i Pravda.

Prevagu, također, mogu dati građani koji su još uvijek neodlučni. Kako kaže HTV, takvih je u osmoj izbornoj jedinici 13,8 %. Također, naš izborni sustav koristi d’Hondtovu metodu preračunavanja koja „radi“ za najjače liste.

Kao što političari često ističu, pogotovo kada im ankete ne idu u prilog, jedina prava anketa bit će 17.4. Jer jedino se tada glasovi uistinu računaju.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...